Slovenačka vlada planira da postavi dodatnih 40 kilometara ograde prema Hrvatskoj

slovenačka granica

Ljubljana, 07. april 2020. – Slovenačka vlada planira da ove godine postavi dodatnih 40 kilometara „protivmigrantske“ ograde na svojoj južnoj granici s Hrvatskom, ali zbog tajnosti postupka ne otkriva gde i kada, piše ljubljansko Delo.

Policija zbog sprečavanja ilegalnih prelaza i usmeravanja tih migracija postavlja privremene granične prepreke u skladu sa zaključcima Vlade a sve se obavlja u tajnosti jer je reč o važnim operativnim podacima„, naveo je za Delo slovenački MUP, dodavši da bi otkrivanje podataka „štetilo delovanju organa“, prenosi agencija Hina.

Nije međutim tajan podatak da je vlada donela plan po kojem će se, uz sadašnjih 196 kilometara ograde na granici s Hrvatskom, od čega je 116 kilometara ograde sa žilet-žicom i 80 kilometara panelne ograde, do kraja godine postaviti još 40 kilometara panelne ograde.

U vladi premijera Janeza Janše, međutim, navode da nije reč o novoj javnoj nabavci za dodatnu ogradu, nego ispunjavanju ugovora koji je s jednom kompanijom iz Srbije avgusta 2019. godine potpisala prethodna vlada Marjana Šareca.

Da se planira nastavak postavljanja ograde prema Hrvatskoj potvrdio je prilikom svog predstavljanja u parlamentu pred imenovanje nove vlade ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, tumačeći to potrebom da se Slovenija zaštiti od potencijalnih ilegalnih migranata, posebno iz BiH, gde je više hiljada migranata koncentrisano u neadekvatnim centrima, a ne zna se da li su zaraženi korona virusom.

Hojs je kao nužnu meru predlagao da se, zbog situacije s epidemijom korona virusa u Sloveniji, deo granične policije prema Hrvatskoj zameni vojskom, što je parlament privremeno blokirao jer ministar nije dobio za to potrebnu dvotrećinsku većinu.

Kako pišu slovenački mediji, vlada nije odustala od te ideje i na njoj će insistirati pa razmišlja i o ideji privremenog proglašenja vanrednog stanja, jer u tom slučaju saglasnost parlamenta ne bi bila potrebna.

Kako navodi ljubljansko Delo, u prva tri meseca 2020. u Sloveniju je ilegalno ušlo oko 1.800 migranata, ali je velika većina vraćena u okviru readmisije na hrvatsku stranu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…