Sloboda medija u regionu ugrožena

novinari

Beograd, 06. decembar 2016. – Medijski zakoni u zemljama Zapadnog Balkana usaglašeni su sa evropskim standardima ali je njihova primena loša, što je dovelo do "alarmantnog" ugrožavanja novinarskih sloboda u regionu, pokazuju analize predstavljenog projekta o slobodi medija i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu.

Prema rečima glavnog istraživača Snežane Trpevske, projekat je proizašao iz Strategije Evropske komisije (EK) iz 2014. godine u kojoj je jačanje kapaciteta novinarskih udruženja za sprovođenje društvenih promena, označeno kao jedna od ključnih oblasti za unapređenje medijskih sloboda u regionu.

"Cilj ovog istraživanja je da se utiče na kreatore i one koji sprovode politiku kao i da se ojačaju kapaciteti novinarskih udruženja kako bi na adekvatan način mogli da procene stanje u kome se nalaze mediji u njihovim zemljama", kazala je Trpevska.

Prema njenim rečima, medijska regulativa u zemljama Zapadnog Balkana usaglašena je sa evropskim standardima, ali je primena tih zakona u poslednjih nekoliko godina "katastrofalna".

"Javni servisi u regionu služe političkim elitama iako je njihova nezavisnost garantovana zakonom. Regulatorna tela u sferi medija percipirana su kao slaba, neefikasna i politički kontrolisana, a opozicija nema dovoljno pristupa medijima čak ni tokom predizborne kampanje", kazala je Trpevska.

Ona je navela i da je socio-ekonomski položaj novinara u regionu loš, da često nemaju radne ugovore i da su opterećeni strahom od gubitka posla.

"Provladini mediji napadaju neprofitne medije kao 'plaćeničke' zato što se finansiraju donacijama iz inostranstva. U Srbiji je samocenzura najveći problem sa kojim se suočavaju novinari, koju uslovljava njihovo ekonomsko stanje ali i pritisci iz redakcija u kojima rade", kazala je Trpevska.

Govoreći o bezbednosti novinara, Trpevska je navela da postoji trend rasta verbalnih napada na novinare u Makedoniji i Srbiji.

"Državne institucije u zemljama regiona nisu zainteresovane za vođenje precizne statistike o broju verbalnih i fizičkih napada na novinare već takvu statistiku vode samo novinarska udruženja. Saradnja tih udruženja i državnih institucija zaduženih za garantovanje bezbednosti novinara skoro da ne postoji", navela je Trpevska.

Na konferenciji u Beogradu je predstavljen i sajt www.safejournalists.net na kojem su pohranjeni svi podaci o napadima na novinare u poslednje 3 godine u 6 zemalja regiona: Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Kosovu. Ova online platforma od sada će pratiti sve slučajeve napada i ugrožavanja bezbednosti novinara u regionu i slična je onoj koju ima Savet Evrope

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je ključni zadatak medija u demokratskom društvu da pruže prostor za slobodnu debatu.

"Slobodnom diskusijom daje se glas različitim mišljenjima i to je prostor koji treba ojačati. Izvšetaje EK o stanju u oblasti medija treba koristiti kao alat za unapređenje medijskog okruženja i mi bismo želeli da vidimo da tokom debata, ove preporuke prate Vlada, ali i mediji i regulatorna tela", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, u srpsko medijsko zakonodavstvo ugrađen je "veoma dobar koncept" programskog i projektnog finansiranja medija.

"EK je blisko sarađivala sa Vladom Srbije kako bi podržala uvođenje novog zakonodavstva u ovoj oblasti. Novinari nastoje da se bore za slobodu izražavanja ali postoje i određeni rizici, i o tome je govorila EK a ne ja, u godišnjem izveštaju o medijskom okruženju bez pretnji i nasilja", kazao je šef Delegacije EU.

Devenport je ukazao i na potrebu izrade nove medijske strategije kao "inkluzivnog procesa koji se mora baviti velikim brojem pitanja za koja su zainteresovani građani i različite interesne gupe".

Istraživanje "Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu" sprovedeno je u okviru projekta "Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje sloboda medija i bezbednosti novinara" i u njemu su učestvovali članovi novinarskih udruženja i sindikata iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…