Slavko Ćuruvija fondacija podnela prijavu REM-u protiv Televizije Kopernikus

Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 06. maj 2020. – Fondacija Slavko Ćuruvija podnela je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv Televizije Kopernikus TV K:CN zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM.

Prijava je podneta  zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika te stranke Vladimira Đukanovića.

U saopštenju Fondacije navodi se da je TV Kopernikus prekršila Pravilnik REM o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji predviđa i da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti.

Na toj televiziji emituju se ili su se emitovale emisije „Na kraju dana sa Đukom„, „Dobro jutro sa Đukom“ i „Na vezi sa Đukom„, čiji je Đukanović autor i voditelj.

Emisija „Na kraju dana sa Đukom“ se od 13. januara emituje svakog radnog dana od 22.00 do 23.00 na TV Kopernikus TV K:CN. Ta emisija predstavlja kontinuitet ranijih emisija „Dobro jutro sa Đukom“ u jutarnjem terminu iste televizije.

Tokom vanrednog stanja, emisija koju vodi Đukanović se emituje pod nazivom „Na vezi sa Đukom“ od 12.00 do 13.15 svakog radnog dana.

Prema Fondaciji, emisije u osnovi predstavljaju aktuelno-informativni program koji čine informacije i analize o aktuelnim događajima i temama političkog, ekonomskog i uopšte iz javnog života.

Fondacija je istakla da je Đukanović, pored toga što emisiju koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima, u emisiji 4. maja direktno pozivao građane na kršenje važećih zakona Srbije, pozivajući ih na paljenje pirotehničkih proizvoda suprotno članu 17 Zakona o javnom redu i miru,  čime se ugrožava sigurnost građana i izaziva opšta opasnost.

Imajući u vidu položaj Đukanovića u SNS, Fondacija smatra da kao urednik utiče „diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…