Skupština pokrenula postupak za predlaganje kandidata za članove REM-a

Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 10. januar 2017. – Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje pokrenuo je postupak za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Mandat je istekao trojici članova REM-a Milošu Rajkoviću, Slobodanu Veljkoviću i Božidaru Nikoliću.

Po jednog člana predlaže skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, zajedničkim dogovorom udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina, zajedničkim dogovorom, prenela je Beta.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović rekao je da je na sednicu došao da bi Odbor imao kvorum, i da će biti uzdržan jer je reč o rutinskoj stvari.

Vukadinović je pozvao poslanike da, kada stignu predlozi, vode računa "da se biraju kompetentni članovi REM-a" ako je cilj da se zaista napravi nezavisno regulatorno telo. 

On je pozvao predsednicu Skupštine i predsednicu Odbora, Maju Gojković da jedna sednica Odbora za kulturu i informisanje bude posvećena samo REM-u i informisanju.

"Apelovao bih na sve da se možda u dogovoru, ili samoinicijativno, napravi sednica ovog odbora koja bi bila posvećena REM-u i informisanju. Ako postoji konsenzus to je nezadovoljstvo stanjem informativnim sistemom… Da popričamo sa ljudima iz REM-a, da popravimo regulativu, ako treba da im se daju veća ovlašćenja", rekao je Vukadinović.

Poslanica Pokreta Dosta je bilo, Aleksandra Čabraja kazala je da je Odbor do sada održao 13 sednica i da je većina njih bila posvećena izboru članova REM-a.

Konkursi će biti objavljeni u dnevnom listu Politika, Službenom glasniku i na sajtu Skupštine Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…