1. Početna
  2. Društvo
  3. Skup: Međunarodni dan prava javnosti da zna

Skup: Međunarodni dan prava javnosti da zna

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizuje ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna – 28. septembra.

Ceremonija će se održati u ponedeljak, 28. septembra 2015, od 11.00 do 14.00 časova u svečanoj sali Kluba poslanika, u Tolstojevoj 2. Nakon zvaničnog dela biće upriličen koktel za zvanice.

Dan prava javnosti da zna ustanovljen je 28. septembra 2002. godine na zajedničkom sastanku predstavnika uglavnom nevladinih organizacija u Sofiji, Bugarska.

Danas se taj dan obeležava širom sveta, sa ciljem da se promoviše pravo svakog lica da traži i dobije informacije koje u njegovo ime drže organi vlasti, i istovremeno razvija svoju ličnosti i gradi sebe kao aktivnog učesnika u razvoju društva i demokratskoj kontroli vlasti.
skupu će tradicionalno biti dodeljena priznanja predstavnicima organa javne vlasti koji su se u proteklih godinu dana istakli u afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama kao osnovnog ljudskog prava i jednog od fundamentalnih principa dobre uprave.

Ujedno, dodeljuje se i priznanje za najbolji „Informator o radu“ po konkursu koji je Poverenik raspisao u avgustu ove godine. Priznanja dodeljuje žiri koji se sastoji od uglednih stručnjaka u oblasti slobodnog pristupa informacijama – predstavnika univerziteta, udruženja građana i profesionalnih udruženja medijskih poslenika (Koalicija nevladinih organizacija za slobodu pristupa informacijama, Nezavisno udruženje novinara – NUNS i Udruženje novinara Srbije – UNS).

Ovogodišnji skup Poverenik organizuje u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji.

Skup će otvoriti:
• Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
• nj.e. Piter Burkhard (Peter Burkhard), šef Misije OEBS u Srbiji
• Saša Janković, zaštitnik građana
Na skupu će biti predstavljena Publikacija IV – „Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Za više informacija o skupu: Služba poverenika, office@poverenik.rs, tel: 011 3408-900

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…