1. Početna
  2. Kultura
  3. Skrozza: Završni udarac vlasti u misiji uništavanja kvalitetnog novinarstva

Skrozza: Završni udarac vlasti u misiji uništavanja kvalitetnog novinarstva

Tamara Skrozza

Beograd, 11. jun 2019. – Ako se ima u vidu da su vlast i njeni saradnici iz senke u protekle dve godine učinili sve što su mogli kako bi uništili novinarska udruženja, medijske asocijacije, novinarske grupe, novinarsku borbu i sve što iole miriše na novinarsko – nije nikakvo čudo što je na „višim nivoima“ konačno donesena i odluka o satiranju Saveta za štampu.

Tekst Tamare Skrozze, u celosti, možete pročitati na portalu Cenzolovka.

Kako sada stoje stvari, najavljena Medijska strategija dozvoliće mogućnost stvaranja novog saveta za štampu, odnosno postojanje više takvih tela. Nezvanično, u njoj se Savet čak i ne pominje eksplicitno, već samo kao „samoregulatorno telo“.

Prethodni nacrt strategije, rađen u sezoni 2017–2018, onaj koji je protivustavno poništio lično Aleksandar Vučić, a stvar takođe protivustavno obznanila Suzana Vasiljević – predviđao je nešto sasvim drugo, a isto toliko pogubno: stvaranje „državnog“ saveta za štampu, nešto poput REM-a za štampane medije.

Smatralo se, valjda, da je zasad unikatni REM toliko pozitivno uticao na medijsku scenu, da je red da se slično telo formira i u svetu štampe kako bi i ona procvetala poput Pinka, Hepija, Studija B i ostalih ponosa i dika.

Pošto još ne znamo kako ova nova strategija zapravo izgleda, u kojoj formi je otišla u Brisel na proveru, i šta sve tačno predviđa – možemo samo da naslutimo kako će zapravo proći Savet i kakva mu je sudba namenjena.

Ono što je ipak sasvim evidentno jeste da ovakav kakav je sada – nekome jako smeta. Da li su to nova medijska udruženja, koja nisu ni postojala u vreme osnivanja Saveta; da li udruženja koja nisu reprezentativna, a pretenduju da to budu; da li država kojoj po pravilu smeta sve u čemu sama ne učestvuje, ili nešto sasvim drugo – ovom prilikom nije ni bitno.

Tekst Tamare Skrozze, u celosti, možete pročitati na portalu Cenzolovka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…