Skoro 40% budžeta Novog Pazara za plate

Novi Pazar

Rebalansom budžeta Novog Pazara za 2016. godinu predviđeno je da 716.625.401 dinar bude izdvojen za plate i doprinose radnika lokalne samouprave, što je za 2,5 miliona dinara više nego što je bilo planirano prvom odlukom o bužetu za ovu godinu. Izdvajanja za plate zaposlenih čine oko 40% tekućih rashoda a iz gradske kase se isplaćuju plate za 953 radnika lokalne samouprave.
 
Izdvajanja za plate zaposlenih u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama koje se direktno finansiraju iz gradske kase i dalje su najveća stavka u rashodnoj strani budžeta Novog Pazara i čine čak 39,7% tekućih rashoda.
 
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov kazao je da rashodi za zarade čine u proseku 23% lokalnih budžeta i da lokalne samouprave, kod kojih je taj odnos veći, moraju smanjiti rashode za zarade i subvencije, kako bi mogle da povećaju investicije u infrastrukturu.
 
"Sa skoro 40% budžeta koji ide na plate zaposlenih, Novi Pazar i Prokuplje su već godinama negativni rekorderi u Srbiji. Tako veliko trošenje se ne može objasniti ni veličinom lokalnih samouprava, niti njihovom strukturom, već se radi o neefikasnosti", rekao je Altiparmakov.
 
Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Almir Leković izjavio je za Radio televiziju Srbije da "izdvajanja za plate ne prelaze 23% budžeta Novog Pazara i da treba imati u vidu nivo punjenja budžeta i razvijenosti lokalne samouprave".
 
Prema podacima iz budžeta Novog Pazara za ovu godinu iz gradske kase se isplaćuju plate za 953 radnika lokalne samouprave.
 
Naveden je i podatak da je u samoj Gradskoj upravi zaposleno 397 radnika (jedan više nego na kraju prošle godine) i da se za njihove zarade izdvaja 22,7 miliona dinara, odnosno prosečno 57.221 dinar po radniku.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…