SKGO: Priručnik za sprovođenje lokalnih izbora

izbori

Nastojeći da unapredi kvalitet lokalne demokratije, unapređivanjem kvaliteta lokalnih demokratskih procedura, Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije – SKGO odlučila se da izradi i objavi priručnik za sprovođenje lokalnih izbora.

Izrada priručnika je poverena  grupi stručnjaka sa evidentnim praktičnim i naučnim poznavanjem izborne problematike. Stavovi izneti u priručniku formulisani su i proveravani u širokoj razmeni mišljenja, kroz sedam rasprava održanih širom Srbije, u kojima su učestvovali sekretari, članovi i predsednici izbornih komisija iz velikog broja jedinica lokalne samouprave.

Priručnik sadrži niz korisnih informacija i opisuje tok izbornog procesa od raspisivanja izbora do konstituisanja gradskih i opštinskih skupština. Objašnjava prava i obaveze pojedinih aktera i upozorava na najčešće greške i propuste uočene u dosadašnjoj izbornoj praksi. Sastavni deo priručnika su i brojni modeli dokumenata, odluka, rešenja, žalbi i sl. koji mogu biti od koristi učesnicima izbornog procesa.

Priručnik je prvenstveno namenjen članovima i sekretarima opštinskih i gradskih izbornih komisija, kao i njihovim zamenicima. Biće međutim koristan i političkim strankama, koalicijama i grupama građana kao subjektima koji podnose liste kandidata, samim kandidatima, organizacijama koje se bave posmatranjem izbora, medijima i građanima koji žele da se detaljnije obaveste o izbornim procedurama, kao i svim ostalim učesnicima i posmatračima izbornog procesa na lokalu.

Iako su u SKGO uvereni da je priručnik tokom višemesečnog predanog i savesnog rada sačinjen na najbolji način, ističu da on nije izvor izbornog prava, nego pomoćno sredstvo. Priručnik je prvi pokušaj da se na ovakav način pomogne učesnicima izbornog procesa u doslednoj primeni izbornog prava.

U narednom periodu SKGO će distribuirati određeni deo štampanih priručnika svakoj od svojih članica.

Priručnik i priloge možete preuzeti ovde.

Izvor: Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…