Šinković: Svako ograničavanje odgovornog novinarstva znači i direktan napad na građanske slobode

Norbert Šinković

Novi Sad, 07. maj 2020. – Predsednik Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković izjavio je da je poražavajuće što u Srbiji još uvek nisu izgrađeni mehanizmi koji će zaštititi slobodu govora i koji će štiti profesionalne novinare.

Za mene je i kao građanina i kao novinara poražavajuće, nakon 20 godina od završetka sukoba na ovim teritorijama, ali i od 2003. kada je izvršen atentat na predsednika Vlade Zorana Đinđića, da nismo izgradili mehanizme koji će zaštiti slobodu govora, koji će štititi novinare i koji će jasno povući granicu između blaćenja i odgovorne javne debate„, rekao je Šinković komentarišući izveštaj međunarodne organizacije Fridom haus.

U najnovijem izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus prvi put posle 2003. godne Srbija nije svrstana u „delimično konsolidovane demokratije“ već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Šinković je konstatovao i da je u godini u kojoj beležimo i epidemiju i ozbiljnu krizu u političkom svetu, već na prvom zasedanju Skupštine Srbije od strane pojedinih poslanika bilo ozbiljnog etiketriranja novinara.

Ponovo su novinari koji profesionalno rade svoj posao obeleženi kao izdajnici i opozicioni aktivisti. To nam govori da mi nismo uradili skoro pa ništa na tome da objasnimo, kako političkim akterima tako i samim građanima, šta znači odgovorno i kvalitetno novinarstvo i šta je to kodeks novinara Srbije“, rekao je Šinković.

Prema Šinkovićevim rečima, glavni zadatak novinara u vremenima kriza i nestabilnosti je da daju kontekst i objašnjavaju na bazi činjenica šta se dešava jer jedino na bazi činjenica građani mogu doneti pravu odluku u kom pravcu možemo da se krećemo i samo na taj način možemo razumeti postupke vlasti i opozicije.

Ovo znači da svako ograničavanje odgovorniog novinarstva znači i direktan napad na građanske slobode„, rekao je predsednik NDNV-a, prenosi Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…