Sindikati traže povećanje minimalca za 20%, za poslodavce nerealno i 10%

dinari

Beograd, 7. avgust 2018. – Reprezentativni sindikati u Srbiji tražiće povećanje minimalne zarade najmanje za 10%, a najviše za 23-24%, dok poslodavci smatraju da je realno povećanje samo ono koje je u skladu s rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) i inflacije, a to je ispod 10%, rekli su Beti predstavnici sindikata.

Pregovori o minimalnoj zaradi počeće sredinom avgusta u okviru Socijalno-ekonomskog saveta.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da taj sindikat u pregovorima neće pristati da povećanje minimalne zarade bude manje od oko 10%, odnosno oko 2.500 dinara.

Minimalna zarada trenutno je 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika u Srbiji, od kojih je oko 30.000 u državnoj službi.

"Pristojno povećanje minimalne zarade koje ćemo tražiti bilo bi oko dvadesetak odsto, ili oko 5.000 dinara, ali ćemo tek da napravimo računicu prema rastu stope inflacije, proizvodnje, i u zavisnosti od visine poreza i minimalne potrošačke korpe branićemo svoj predlog", rekao je Stojiljković.

Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da će taj sindikat sa UGS Nezavisnost napraviti analizu i utvrditi zajedničku strategiju za pregovore s poslodavcima i predstavnicima države.

"Smatramo da minimalna zarada treba da bude u visini minimalne potrošačke korpe, a to je oko 30.000 dinara, što bi bilo povećanje oko 23-24%, ali ne verujem da će država i privreda pristati", rekao je Mihajlović.

Dodao je da bi najoptimalnija varijanta bila da cena rada sa sadašnjih 143 dinara poraste na 160 dinara, odnosno da "minimalac" pokriva bar 80% minimalne potrošačke korpe.

Istakao je da taj sindikat neće pristati na manje povećanje od oko 2.500 dinara ili oko 154 dinara po satu.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je za Betu da je jedino realno povećanje minimalnih zarada koje povlače i rast ostalih zarada ono koje je u skladu sa rastom BDP i inflacije.

"Rast BDP je u prvoj polovini godine bio oko 4,5%, pitanje je da li će toliki biti i na kraju godine, inflacija je niska, ispod 3%, što znači da bi minimalne plate mogle da budu povećane 7-8%", rekao je Atanacković.

Ako povećanje minimalne zarade bude "nerealno", to će, prema njegovim rečima, značiti da će privredi ostati manje para za investicije, a tada je i slabiji privredni rast.

U slučaju da Socijalno-ekonomski savet, u kojem su predstavnici Vlade Srbije, sindikata i Unije poslodavaca, ne postigne dogovor o povećanju minimalne zarade, Vlada će, kako je kazao Atanacković, nametnuti svoj predlog, što uglavnom izbegava i želi da podeli odgovornost za tu odluku.

"Ako povećanje minimalne zarade bude veće nego što je privredni rast, tražićemo kao 2017. da se to kompenzuje povećanjem neoporezivog dela zarade kao i 2017. kada je sa 11.700 dinara podignut na 15.300 dinara", rekao je Atanacković, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…