Sindikati i organizacije civilnog društva potpisali „Deklaraciju o plati za život“

Deklaracija o plati za život

Beograd, 28. jun 2022. – Na inicijativu Centra za politike emancipacije 18 organizacija civilnog društva i sva tri repezentativna sindikata u Srbiji potpisalo je Deklaraciju o plati za život.

Deklaracija  će biti, kako su najavili, prvi korak u stvaranju široke koalicije, koja će se boriti za bolji standard radnika.

Najavljena je podrška radničkim zahtevima u pregovorima oko minimalne cene rada za narednu godinu kao i pritisak na institucije da proračun realnih troškova života uđe u zvanične statistike Srbije i postane parametar prilikom utvrđivanja minimalne cene rada„, navedeno je u saopštenju Centra za politike emancipacije.

Bojana Tamindžija iz Centra za politike emancipacije rekla je da je plata za život ona koja pokriva realne troškove elementarnog pristojnog života.

Prema regionalnom proračunu Clean Clothes Campaign mreže minimalna zarada u Srbiji pokriva tek jednu trećinu iznosa plate za život„, rekla je Tamindžija.

Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije, istakao je da radnici treba da se osveste da su oni ti koji zarađuju profit poslodavcima i da je prioritet borba za bolju redistribuciju bogatstva.

Istraživačica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš rekla je da u Srbiji tek 10 odsto zvanično zaposlenih prima platu za život.

Zoran Ilić u ime UGS Nezavisnost rekao je da je minimalac postao praksa, a da bi trebalo da bude izuzetak.

Reprezenativni sindikati su, prema njegovim rečima, saglasni da je minimalna potrošačka korpa problematična, ali naglašavaju da minimalna zarada ne dostiže ni takvu potrošačku korpu.

Stručnjak za radno pravo Mario Reljanović istakao je da plata za život ima svoje mesto u novom zakonu i istakao da minimalna zarada treba da čuva osnovni kvalitet života svih radnika i da ne sme biti politički ispregovarana kategorija.

Prema rečima predsednika sindikata Sloga Željka Veselinovića problem je i što se o minimalnoj zaradi ne pregovara nego se unapred o njenom iznosu izjasni vrh države.

Predloženo povećanje minimalne zarade od 14 odsto za narednu godinu ne prati stopu inflacije i na taj način će se životni standard radnika Srbije dodatno srozati„, rekao je Veselinović.

Aleksandra Lakić, u ime organizacije Zajedničko, naglasila je da tendencije usitnjavanja radnog zakonodavstva negativno utiču na mogućnost radnika za borbu za bolje zarade. Zakon o sezonskim poslovima, prema njenim rečima, dodatno prekarizuje širok spektar zanimanja čija priroda nije privremena i povremena, a po kome poslodavac nije obavezan da isplaćuje ni minimalnu zaradu, nego samo minimalnu cenu rada po satu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…