Simonović negira krivicu za paljevinu kuće novinara Milana Jovanovića

Kuća Milana Jovanovića

Beograd, 20. septembar 2019.  – Pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu počelo je suđenje za paljevinu kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića u decembru prošle godine.

Prvoptuženi Dragoljub Simonović, tada predsednik opštine Grocka, u potpunosti je negirao optužnicu, dok su trojica ostalih optuženi delimično priznali krivicu.

Apsolutno ne priznajem krivično delo za koje se teretim, u celosti, rekao je Simonović, dok je drugoptuženi Vladimir Mihailović rekao je da je da je optužnicu razumeo i da „ne priznaje krivično delo u toj meri„.

Jesam izvršio krivično delo, ali ne ovo sve što mi se stavlja na teret u optužnici, objasnio je on.

Optuženi Igor Novaković i Aleksandar Marinković rekli su da „u jednom delu“ i „delimično“ priznaju krivično delo.

Punomoćnica Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, advokatica Ana Matić Alimpijević, zatražila je za njih odštetu od 10 miliona dinara na ime materijalne i još 16 miliona – po osam za svako od njih – za nematerijalnu štetu i pretrpljeni strah i bol.

Najveći deo glavnog pretresa protekao je u polemici zamenika tužioca Predraga Milovanovića i advokata optužanih, u prvom redu Simonovićevih – Viktora Gostiljca i Ivice Vukovića, na razne predloge za saslušanje svedoka, veštaka i procesne stvari.

Milovanović je tražio da se kao dokaz izvede, osim listinga mobilnih telefona optuženih i međusobnih razgovora, na sudu oni i suoče, kako bi se dokazalo podstrekivanje na krivično delo.

Tužilac tvrdi da su se Simonović i Mihailović, inače pripadnik interventne jedinice beogradske policije, videli u restoranu „Mirovica“ u Grockoj i da su tad dogovorili napad na Jovanovića, što je Mihailović preneo Novakoviću, a ovaj potom Marinkoviću.

Odbrana Mihailovića je to negirala, tvrdeći da se radilo o privatnom slavlju, gde je bilo sedam – osam ljudi i da njih dvojica nikad nisu bili sami.

Većina advokata odbrane je insistirala i na kršenju zakonskih pretpostavki koje se tiču saslušanja optuženih u predistražnom postupku, kao i na tome da je u Vrčinu i Grockoj posle paljevine više od 100 ljudi, „uz pretnju automatima“, pozvano na saslušanje.

Oni tvrde da je od tih ljudi, „čak i od popa“ u Vrčinu, traženo da optuže Simonovića, o čijim navodno nezakonitim radnjama je Jovanović pisao na portalu Žig info.

Simonovićevi branioci su insistirali i na tome da je u javnosti stvoren utisak da je sve poznato i razjašnjeno i da je tu počela „medijska i politička hajka„, i poručili da će dokazati da on nije nalogodavac paljevine Jovanovićeve kuće.

Milovanovićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović zatražila je od suda da se njen branjenik ispita o iskazu koji je dat „u najmanju ruku pod obećanjem„, kao i njegova supruga o tome kako je dovedena u policiju i kako se sa njom postupalo.

Novakovićev branilac Goran Pajić prezentovao je sudu da se čitav slučaj vodi kroz medije, od trenutka kad se, nekoliko sati posle paljevine, Jovanović pojavio na jednoj televiziji i optužio Simonovića.

On je ukazao i da je Novaković nezakonito izveden iz pritvora 24. januara i odveden u policiju, gde je dao novi iskaz, kojim priznaje delo.

Tužilac Milovanović je, na insistiranje da odgovori kako se to desilo, rekao da je od policijskih inspektora koji vode slučaj obavešten da će „Novaković možda dati iskaz“ i on je to učinio, sve u skladu sa zakonom.

Branilac četvrtooptuženog Marinkovića, Nikola Mihailović, inisistirao je da je njegov klijent, posle prvog saslušanja u Beogradu, ponovo uhapšen u Mladenovcu i da ga je tamo saslušavao Milovanović, a da u spisima nije našao da je o tome obavešten teritorijalno nadležni tužilac.

Milovanović je uzvratio da je lično obavestio tužioca u Mladenovcu o celom slučaju i svom dolasku i da tada ni optuženi ni advokat nisu imali nijednu primedbu na tok saslušanja i zapisnik.

Deo uvodnih izlaganja protekao je i u polemici da li je Jovanović novinar ili ne, kao i da li je Žig info registrovan kao medij, a advokati odbrane tražili su da se iz registra medija koji vodi agencija za privredne registre dostavi dokaz o tome.

Advokat Vuković rekao je da je tendenciozan navod tužilaštva da je Žig info medijska kuća i da postoje tvrdnje da je to „reket organizacija„, koja posluje po principu da će o nekome, bilo da je vlasnik firme ili direktor javnog preduzeća, pisati izmišljotine i da bi prestali traže novac.

On je zatražio da se kao svedoci saslušaju vlasnici firmi Vladimir Trajković i Vojkan Milošević, koji bi to mogli da potvrde, a tužilac se usprotivio, tvrdeći da to nema veze sa ovim slučajem.

Odbrana optuženih je tvrdila i da Bojana Šijački Cvetković, koja je sklopila sporazum o priznanju krivice, a priznala je da je vozila Marinkovića do Jovanovićeve kuće, da baci „Molotovljev koktel„, bliska Jovanoviću i ljudima oko portala Žig info, i da ima fotografije sa njim.

Matić Alimpijević je na to zatražila da se fotografija unese kao dokaz i da se utvrdi kako je nastala, jer je to moglo biti samo posle događaja, u jednom restoranu gde su se sastali na njen zahtev, kako bi pričali o mogućem vansudskom poravnanju, a tu su bili i policajci iz obezbeđenja.

Ako je nastala tu, to znači da su oštećeni i dalje pod prismotrom optuženih, konstaovala je ona i zatražila od suda da se optuženim zabrani prilazak Jovanoviću, što su advokati odbrane prihvatili.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar u 10:30 časova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…