1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. „Sigurne staze“ kao primer promocije inovacija i urbane mobilnosti

„Sigurne staze“ kao primer promocije inovacija i urbane mobilnosti

bicikl

Beograd, 07. septembar 2022. – Inicijativa za održivu urbanu mobilnost „Urban.log“ iz Beograda sprovodi projekat „Kreiraj (po)kretanje“ u cilju promocije inovacija i preduzetničkih ideja u Republici Srbiji, kroz promociju i popularizaciju inovativnih i kreativnih rešenja u oblasti urbane mobilnosti.

Projekat se se realizuje u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koju sprovodi Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, a uz podršku Grada Beograda.

Organizacijom dve manifestacije, Konferencije „Kreiraj (po)kretanje“, posvećene inovacijama u oblasti urbane mobilnosti i svojevrsne Izložbe inovatora, na kojoj će biti predstavljene neke od inovacija iz ove oblasti, organizatori žele da, kroz promociju inovacionog preduzetništva, skrenu pažnju na prednosti razvoja održive urbane mobilnosti i upoznaju inovacionu zajednicu u Srbiji sa mogućnostima razvoja ovog tržišta.

Konferencija „Kreiraj (po)kretanje“ će biti održana 16. septembra 2022. godine, uoči početka ovogodišnje Evropske nedelje urbane mobilnosti , na Hipodromu Beograd, s početkom u 11 časova.

Istog dana biće organizovana i Izložba inovatora na kojoj će inovatori i preduzetnici, učesnici Projekta, izložiti i predstaviti svoje inovacije.

U skladu sa temom ovogodišnje Nedelje urbane mobilnosti „Bolja povezanost“ i sloganom „Krećimo se kvalitetnije“, učesnici Konferencije imaće priliku i da se bliže upoznaju i sa Strategiju održivog urbanog razvoja Republike Srbije do 2030. godine i Planom održive urbane mobilnosti Grada Beograda.

Implementacija ove Strategije treba da obezbedi transformaciju klasičnog transporta u sistem usklađen sa održivim oblicima saobraćaja, veću bezbednost, pristupačnost, ekonomičnost i atraktivnost gradskih sadržaja, kao i smanjenje štetnih uticaja na zdravlje građana i životnu sredinu.

Promovisanjem održive urbane mobilnosti kroz podizanje svesti stanovništva, uspostavljanjem partnerstva civilnog, javnog i privrednog sektora i popularizaciju novih modela prevoza, motivisaće se i inovaciona zajednica da, uz podršku institucija i medija, stvara novu supkulturu.

Organizatori Veruju da će ova i slične manifestacije podstaći tehnološke inovacije, održiva i tehnički napredna rešenja, ali i građanima/ka približiti koncept urbane mobilnosti.

Na Konferenciji će udruženje „Sigurne staze“ iz Bora predstaviti svoj projekat GIS platforme za održivi javni prevoz po kojoj već postaju prepoznatljivi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…