Siguran prolaz i zaštita za sve izbeglice u tranzitu kroz Srbiju treba da budu prioritet

Obeležavajući  Međunarodni dan izbeglica, Fond B92 i Trag fondacija kao inicijatori projekta Info Park koji je u prethodnih devet meseci pomogao blizu 150.000 izbeglica u tranzitu kroz Srbiju, pozivaju sve aktere da nastave da ulažu maksimalne napore u obezbeđivanju sigurnog prolaza i zaštite svih izbeglica u Srbiji. Verujemo da ovo mora biti prioritet za sve nosioce pružanja pomoći ovoj populaciji u našoj zemlji.
 
U prethodnom periodu, naročito otkada je prošlog leta eskalirala izbeglička kriza, bili smo svedoci izuzetnih napora državnih institucija ali i civilnog sektora, domaćih i međunarodnih organizacija specijalizovanih za rad sa novopridošlim ljudima u tranzitu sa Bliskog Istoka, iz Afrike i Azije ka Evropi. Delimo mišljenje da su postignuti zapaženi rezultati koji su doprineli pozitivnom imidžu Srbije kao zemlje koja je sačuvala ljudske vrednosti onda kada su one bile u krizi na mnogim mestima, čak i u našoj neposrednoj blizini. O tome svedoče pozitivna iskustva oko milion izbeglica koje su u prethodnih 12 meseci na putu ka Evropi prošli preko naše zemlje.

Osećajući zadovoljstvo zbog postignutih rezultata, verujemo da postoji prostor za još efikasnije rezultate. Na prvom mestu, to se odnosi na borbu protiv krijumčarenja koje i dalje igra važnu ulogu u upravljanju protokom ljudi kroz Srbiju. Nadamo se i da će u narednom periodu saradnja izmedju državnog i civilnog sektora biti još bolja a nevladine organizacije snažnije prepoznate kao važan činilac i partner bez čijeg bi angažmana slika učinjenog na zaštiti izbegličke populacije izgledala drugačije i koje kao takve zavređuju pravo na ravnopravan dijalog.
 
Obeležavajući 9 meseci od početka rada Info Parka u Beogradu, Preševu i Dimitrovgradu, Fond B92 i Trag fondacija se zahvaljuju svima koji su pomogli rad ovog jedinstvenog projekta koji se od centra za pružanje informacija razvio u mesto prve linije pomoći u svim aspektima koji pogađaju izbegličku populaciju.

Na prvom mestu naša zahvalnost ide Skupštini Grada Beograda i Opštini Savski Venac bez čije podrške naš opstanak ne bi bio moguć, MUP-u Republike Srbije kao i svim donatorima koji su omogućili da u ovih 9 meseci uvek budemo u mogućnosti da odgovorimo na svaki izazov pred koji smo bili stavljeni.

U narednom periodu, pored pružanja informacija, obezbeđivanja Interneta, pružanja besplatnog transporta do azilantskih centara, upućivanja na specijalizovane agencije za medicinsku, psihosocijalnu i drugu pomoć, distribucije hrane i humanitarne pomoći, Info Park će kroz edukativne kurseve namenjene najmlađim izbeglicama započeti integracijske aktivnosti i unaprediti rad Inna zaštiti najugroženijeg dela ove populacije a to su žene i deca. 

Izvor: Trag fondacija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…