Šib: Srbija treba da deli ključne evropske vrednosti, očekuje se da se usaglasi sa spoljnom politikom EU

Tomas Šib

Beograd, 03. jul 2020. – Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da tempo pristupanja Srbije Evropskoj uniji zavisi od borbe protiv korupcije, slobode medija i vladavine prava.

Šib je u intervjuu za „Juropijen vestern Balkan“ rekao da je uveren da će nova Vlada Srbije, na osnovu veoma snažnog mandata koji je dobila na izborima, ispuniti svoje obaveze i povećati tempo reformi.

Spremni smo da pomognemo što je više moguće, sa našim sredstvima i sposobnostima. Tempo pregovora o pristupanju zasniva se na napretku u ključnim oblastima neophodnih reformi, kao što su borba protiv korupcije, sloboda medija i vladavina prava“, istakao je Šib.

Prema njegovim rečima, Nemačka snažno zagovara perspektivu članstva u EU svih zemalja Zapadnog Balkana i, samim tim, neophodnih reformi koje pomažu državama da se pripreme za članstvo.

Navodeći da proširenje ostaje visoko na dnevnom redu Nemačke tokom predsedavanja EUŠib je izrazio nadu da će se postići napredak u procesu pristupanja Severne Makedonije i Albanije.

Uveren sam da će pregovori o pristupanju sa Srbijom takođe napredovati tokom našeg predsedavanja. Srbija je ta koja određuje tempo ovog napretka. Ohrabrujem sve relevantne aktere u Srbiji da se hrabro prihvate reformi na koje se Srbija obavezala u okviru pregovora o pristupanju, posebno kada je reč o vladavini prava“, poručio je Šib.

On je istakao da je polazni stav isti, da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da je u snažnom interesu EU da Srbija bude stabilna i prosperitetna.

Šib je rekao da je EU najveći donator Srbije, ali da to ne znači da članice EU ne treba da neguju saradnju sa važnim partnerima poput Kine, te da ohrabruju Srbiju da održava prijateljske odnose sa svim zemljama.

Kao država koja pregovara o članstvu, Srbija treba da deli ključne evropske vrednosti i od nje se očekuje da se usaglasi sa spoljnom politikom EU, poput nedavne Deklaracije Visokog predstavnika u ime EU o nacionalnom bezbednosnom zakonodavstvu o Hongkongu koji je usvojio Kineski nacionalni narodni kongres“, naveo je Šib.

Kada je reč o pitanju Kosova, on je izrazio uverenje da će Beograd i Prištinaiskoristiti momentum kako bi zajedno sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom počeli da rešavaju kontroverzne teme koje su još na stolu“.

Cenim inicijativu naših američkih prijatelja za postizanjem napretka u oblasti ekonomije i povezanosti. Takođe, cenim sve napore da se stvori atmosfera koja će podstaći dijalog o normalizaciji u Briselu“, istakao je Šib.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…