SHARE fondacija: Za neke izborne liste internet je bio jedini kanal za komunikaciju sa biračima

poslovna žena

Većina stranaka i stranačkih lidera koristi svoje onlajn platforme za jednosmernu komunikaciju sa građanima, dok se manjim političkim organizacijama nedvosmisleno isplatilo ulaganje u prisustvo na internetu, pokazalo je istraživanje SHARE fondacije koje će biti predstavljeno u ponedeljak, 27. juna, u Kolarčevoj zadužbini.

Iako nužno povezano, digitalno okruženje nije puka refleksija odnosa u tradicionalnom, „oflajn“ javnom prostoru, a društvu u Srbiji i njegovim elitama predstoji zadatak funkcionalnog opismenjavanja za integraciju interneta u političku svakodnevicu.

Organizacija posvećena internet slobodama i digitalnim pravima  SHARE fondacija pratila je medije i društvene mreže tokom predizborne kampanje pomoću softverskih alata mereći, između ostalog, aktivnosti na elektronskim izdanjima medija, novinske izveštaje posvećene kampanji i komentare čitalaca, kao i interakcije stranaka, aktivista i stranački neafiliranih korisnika na društvenim mrežama.

Za istraživanje je odabrano deset sajtova – šest dnevnih listova, tri TV stanice i jedan onlajn portal – prema frekventnosti posete i raznovrsnosti sadržaja, kao i dve najpopularnije društvene mreže, Fejsbuk i Tviter.

Kombinujući kvantitativnu analizu diskrusa sa analizom aktivnosti posebnih aktera (korisnika, aktivista, botova) unutar društvenih mreža i van njih, te sa različitim tehnikama vizualizacije, istraživači SHARE fondacije razvili su originalnu metodologiju koja se može primeniti pri istraživanju medijskog izveštavanja o događajima od velikog društvenog značaja.

„S obzirom na to da je prisustvo u konvencionalnim medijima skupo ili iz drugih razloga nejednako dostupno svim akterima u predizbornoj trci, logično je bilo da će opozicione stranke tražiti alternativu na društvenim mrežama i drugim platformama. Pokazalo se da je to bio dobar izbor u slučaju organizacija kojima je internet bio praktično jedini kanal za sprovođenje kampanje a koje su prešle cenzus“, kaže Andrej Petrovski, forenzički analitičar SHARE fondacije, koji je u ovom istraživanju merio interakcije i frekvenciju ključnih pojmova kampanje na društvenim mrežama.

Pored Petrovskog, na predstavljanju istraživanja u ponedeljak, 27. juna, na Kolarcu, s početkom u 19 sati, govoriće i Jan Krasni sa Filološkog fakulteta u Beogradu (analiza diskursa). Vizualizaciju rezultata realizovao je Vladan Joler sa Katedre za nove medije novosadske Akademije umetnosti.

Autorka: Milica Jovanović

Izvor: Cenzolovka

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…