Share fondacija pratiće izbornu kampanju na internetu

Beograd, 19. februar 2022. – Izborne kampanje za beogradske, parlamentarne i predesničke izbore u Srbiji biće predmet interesovanja, pored Platforme Tri slobode, još jedne organizacije.

analiza

Beograd, 19. februar 2022. – Izborne kampanje za beogradske, parlamentarne i predesničke izbore u Srbiji biće predmet interesovanja, pored Platforme Tri slobode, još jedne organizacije.

Naime, SHARE Fondacija će pratiti izbornu kampanju na internetu kroz oglašavanje političkih aktera i povrede digitalnih prava i sloboda.

Prethodne kampanje  donele su tehno-distopijske onlajn konvencije i prve korona-izbore održane 2020, dominaciju satiričnog predsedničkog kandidata na Fejsbuku 2017. godine, kao i duboku polarizaciju na Tviteru oko dva velika partijska bloka tokom parlamentarnih izbora 2016, podsećaju iz Share fondacije.

Share fondacija poziva građane i građanke da ukažu na povrede digitalnih prava i sloboda u toku izborne kampanje, kao što su manipulacije sadržajima, netransparentno oglašavanje na društvenim mrežama ili nezakonita obrada podataka o ličnosti u političke svrhe.

Neki od primera, koje navodi Share fondacija, su:

  • Zloupotrebe podataka o ličnosti, npr. neželjeni mejlovi, telefonski pozivi i SMS poruke iz izbornih štabova;
  • Lažne stranice i profili političkih aktera na društvenim mrežama;
  • Koordinisano širenje manipulacija i simulirane političke podrške (astroturfing);
  • Uklanjanje ili blokiranje politički osetljivog onlajn sadržaja;
  • Sponzorisane političke objave na Tviteru, koje ova platforma ne dozvoljava;
  • Politički oglasi na Fejsbuku/Instagramu sa stranica koje nisu registrovane kao oglašivači (nije navedeno ko je platio oglas) ili za koje nije jasno ko stoji iza njih.

Građani i građanke koji žele da prijave slučaj koji smatraju povredom digitalnih prava i sloboda, mogu to učiniti  popunjavanjem formulara na sledećem linku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…