Sezona prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove

Beograd, 15. april 2017. (Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije) – U toku je sezona prijavljivanja na međunarodne volonterske kampove. 

Već 28 godina u nizu Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije organizuju međunarodne volonterske kampove u Srbiji i omogućavaju volonterima i volonterkama iz naše zemlje da volontiraju na kampovima u 90 zemalja u svetu.

Volonteri i volonterke koji su zainteresovani za učešće na međunarodnim kampovima u Srbiji mogu da se informišu i prijave putem internet stranice dok se informacije za one koji bi da otputuju  i volontiraju u inostranstvu nalaze na ovom LINKU.

Kako navode Mladi Istraživači Srbije su tokom 2016. godine imali razmenu sa 88 organizacija iz 41 zemlje sveta. Zemlje u koje su volonteri najviše išli na kampove tokom protekle sezone su Nemačka (26%), Italija (18%), Španija (13%), Francuska (9%), Rusija (4%), Portugalija (4%), Češka Republika (3%), Belgija (2%).

U svetu se godišnje održi oko 2 500 volonterskih kampova a između međunarodnih volonterskih kampova u svetu i kampova u našoj zemlji nema nikakve razlike. Uvek se rade poslovi od javnog značaja koji doprinose poboljšanju kvaliteta života ljudi u zejednici gde se kamp održava.

Osim nezamenljivog osećaja da rade nešto korisno i vredno za lokalnu zajednicu volonteri iz različitih zemalja razmenjuju iskustva, upoznaju nove kulture i običaje i stiču prijateljstva za ceo život. Volontiranje na kampu pri tome omogućava volonterima da na jedan sasvim nov i nesvakidašnji način upoznaju kulturu zemlje u kojoj se nalaze onako kako to kao obični turisti nakada ne bi dobili priliku.

Ove aktivnosti su isključivo neprofitnog karaktera i od opšteg značaja a kod učesnika i učesnica razvijanju volonterski stav i aktivnan odnos prema zajednici i društvu u kom žive.  Smeštaj i hrana na kampu su besplatni, a volonteri uplaćuju participaciju i sami plaćaju put.

Više o tome šta su Volonterski kampovi i kako izgleda život, rad i slobodno vreme na kampu možete pročitati na ovom linku.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…