Šerbedžija: Pojmovi slobode, demokratije i ravnopravnosti odavno su nepoznanice u našim životima

Rade Šerbedžija

Beograd, 15. april 2020. – Glumac Rade Šerbedžija ocenio je da su kriminal i korupcija preplavile „naše novonastale državice“ i da to više nikakva vlast ne može sprečiti.

Karijeristi napreduju i tove se kao paraziti nad ostacima opljačkane zemlje, zadovoljavajući se mrvicama sa stolova bogatih novobogataša, a masa je potpuno prepuštena beznađu i anarhiji. Ta masa predvođena slabašnom opozicijom iscrpljuje se u dokonim potezima, šetnjama i akcijama. Ali kada se čaša prelije, bojim se da može doći do nemilih scena na ulicama naših gradova“, rekao je Šerbedžija za novi broj nedeljnika NIN.

On je dodao da sve zavisi od toga koliko dugo će da traje narodno slepilo.

Mi već uveliko živimo život Orvelove ‘1984’ i Hakslijevog ‘Vrlog novog sveta’. Zar ne postoje u nas ‘Velika braća’ koja sve vide, sve slušaju i sve znaju. Mi smo već dugo zarobljenici u našim malim sigurnim kavezima, u kojima nas hrane mrvicama za preživljavanje, a pojmovi slobode, demokratije i ravnopravnosti odavno su nepoznanice u našim životima i puka uteha za bezazlene duše“, rekao je on.

Šerbedžija je ocenio da priroda uzima stvari u svoje ruke i brani se od ljudske civilizacije koja sistematski uništava planetu.

I odjednom pred njezinim svirepim pretnjama svi postajemo isti. Ništa ti ne pomaže što si enormno bogat kada je i najbogatiji i najsiromašniji čovek na ovome svetu jednak kandidat smrti“, rekao je on.

Glumac je dodao da države nastale nakon raspada Jugoslavije, slede politike velikih imperijalističkih sila i isto se tako naoružavaju i prodaju oružje, zapostavljajući sve druge vitalne društvene potrebe, od ekonomije do kulture.

Govoreći za NIN o podršci koju je dao Zoranu Milanoviću u Hrvatskoj, Šerbedžija je rekao da je Milanović pametan čovek i političar odgojen na liberalnim principima, kojem nisu strani ni socijalistički ni liberalni ni savremeni građanski vidovi mogućeg uređenja savremenog društva.

Verujem da će odraditi svoj predsednički mandat uspešno, kao što je to već svojim prvim potezima i akcijama potvrdio, ali se nadam i da će svojom pojavom i delovanjem stvarati čvršću levicu u Hrvatskoj, što će se sigurno odraziti i na hrvatske odnose prema susednim zemljama, među kojima je odnos između Srbije i Hrvatske oduvek bio najvažniji među ovim našim južnoslovenskim narodima“, rekao je Šerbedžija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…