SEPA: Zagađenje u Beogradu i 12 gradova zbog individualnih ložišta i toplana

dimnjak

Beograd – Zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) i apelovali da građani obrate pažnju na to koje energente koriste. 

U saopštenju SEPA navodi da je zagađenje vazduha koje je prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica nastalo zbog rada individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW.

Agencija ističe da se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima i apeluju da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.

Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW, na godišnjem nivou 65 procenata, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 procenata, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata„, navodi se u saopštenju.

Trenutnom zagađenju pogoduje i polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom.

Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere„, navodi se u saopštenju.

Uz apel da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti navodi se i da su građani „saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema na čemu država strateški radi“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…