Seminar o SIGMA principima javne uprave

Centar za evropsku politiku - CEP

Beograd, 25. novembar 2016. – Centar za evropske politike poziva zainteresovane organizacije civilnog društva da se prijave za učešće na dvodnevnom seminaru o SIGMA Principima javne uprave.

Seminar  se organizuje u okviru Projekta unapređenja kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za monitoring reforme javne uprave – WeBER (Western Balkan Enabling Project for Civil Society Monitoring of Public Administration Reform), od 14. do 15. decembra u hotelu Metropol, u Beogradu.

Fokus seminara biće na prezentaciji principa javne uprave, koji su raspoređeni u šest ključnih reformskih oblasti, a koje je utvrdila Evropska komisija: strateški okvir reforme javne uprave (RJU), izrada i koordinacija politika, javna služba i upravljanje kadrovima, odgovornost, pružanje usluga, upravljanje javnim finansijama.

Principi definišu ono što u praksi podrazumeva koncept dobrog upravljanja, i njima se ističu osnovni zahtevi koje države treba da slede u toku procesa pristupanja Evropskoj uniji. SIGMA Principi javne uprave obezbeđuju i okvir za monitoring kroz dvogodišnju analizu napretka postignutog u primeni principa.

Seminar će pružiti mogućnost učesnicama/ima da se kroz rad sa eminentnim stručnjacima, predstavnicima SIGMA programa koji će biti predavači na događaju, upoznaju sa okvirom Principa javne uprave i oblastima obuhvaćenim procesom RJU iz perspektive procesa pristupanja EU, ali i da razmotre mogućnosti za sopstveni doprinos u oblastima u kojima njihove organizacije imaju ekspertizu ili žele da je izgrade.

Takođe, tokom seminara predstavnice/i OCD imaće priliku da daju svoj doprinos daljem razvoju Nacrta metodologije za monitoring RJU koja se razvija u okviru WeBER projekta kao i da doprinesu razvoju koncepta Nacionalnih radnih grupa, konsultativnim mehanizmima za praćenje RJU na nacionalnom nivou i čije je osnivanje planirano za proleće 2017. godine u svih 6 država Zapadnog Balkana u kojima se sprovodi WeBER projekat.

Radni jezici seminara su engleski (obezbeđen prevod) i srpski. Troškove seminara (put, smeštaj i ishrana) snose organizatori (CEP i SIGMA).

Prijavu za učešće na seminaru pošaljite na adresu jovana.knezevic@cep.org.rs najkasnije do 28. novembra, 2016. godine.

Projekat WeBER, koji finansira Evropska unija a sufinansira Vlada Kraljevine Holandije, posvećen je povećanju relevantnosti, učešća i kapaciteta organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu za zagovaranje i uticanje na razvoj i monitoring RJU.

Za dodatne informacije o projektu posetite internet stranicu WeBER projekta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…