Seminar o implementaciji novih medijskih zakona

 Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je u budžetu za 2015. godinu povećalo sredstva za projektno finansiranje medija i to je jasan znak da je moguće prebaciti sredstva iz domena subvencija u oblast projektnog finansiranja, izjavio je danas državni sekretar u tom Ministarstvu Saša Mirković.

To se može uraditi ako postoji želja i politička volja. Dovoljno je samo sa konta subvencija prebaciti sredstva na konto specijalizovanih usluga, rekao je Mirković na seminaru ANEM o primeni novih medijskih zakona.

Mirković je rekao da je Ministarstvo kulture i informisanja, uz pomoć Stalne konferencije gradova i opština, prosledilo opštinama pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja, kojima se promoviše javni interes, uz propratno pismo u kome se nudi pomoć za primenu tih pravila.

On je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja, odmah posle novogodišnjih i božićnih praznika, objaviti svoj konkurs za projektno finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa.

Realna mogućnost je da se prva sredstva u maju nađu na računima onih čiji projekti budu podržani, što mislimo da je izuzetno brzo imajući u vidu proces koji treba sprovesti, rekao je Mirković.

On je istakao da će u osnivanju komisija za dodelu sredstava za projektno finansiranje važnu ulogu imati medijska udruženja koja će predlagati članove komisija.

Bilo one tročlane ili petočlane u tim komisijama će novinarska udruženja imati većinu, istakao je Mirković. Mirković je podsetio da do 1. jula treba da bude okončan izlazak države iz vlasništva u medijima. Do 1. jula ostaje način finansiranja putem subvencija za medije u vlasništvu države, ali od tog datuma to postaje istorija i imaćemo samo projektno finansiranje kao model, poručio je Mirković.

On je istakao da se varaju svi oni koji misle da se ništa neće promeniti u finansiranju medija, jer postoji spremnost na svim nivoima države da se novi medijski zakoni primene na pravi način. Onaj ko bude raspisivao konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa moraće da se pozove na odredbe zakona o dodeli državne pomoći i da o dodeljenim sredstvima obavesti Komisiju za dodelu državne pomoći, objasnio je Mirković.

Direktor Centra u Agenciji za privatizaciju zadužen za tržište kapitala Dušan Šutanovac je rekao da je ta institucija predložila da se medijima prilikom privatizacije otpišu dugovi prema državnim poveriocima, ali je dodao da ostaje da se vidi kakvu će odluku doneti Vlada.

Šutanovac je naveo da će prodaja kapitala biti jedini model privatizacije medija u državnom vlasništvu.Prema podacima Agencije za privatizaciju u postupku privatizacije je 76 medija, rekao je Šutanovac i dodao da će u slučaju da nema zainteresovanih za kupovinu kapitala u medijima zaposlenima u tim kućama besplatno biti podeljene akcije.

Član pravnog tima ANEM Slobodan Kremenjak je ocenio da su u novim zakonima uvedena potpuno nova pravila o načinu državne pomoći medijima. Naše tržište je malo i slabo, tako da je novac koji stiže od države važan i od njega često zavisi da li će mediji da preživi ili ne, ukazao je Kremenjak.

On je istakao da je zakonodavac pokušao da pitanje državnog novca u medijima reši pomoću projektnog finansiranja uz ostvarenje javnog interesa. Medijski stručnjak Rade Veljanovski je istakao da su seminari o primeni medijskih zakona važni kako bi se ti zakoni sproveli na efikasan način.

Siguran sam da sa sadašnjim stanjem na medijskim tržištu većina nas nije zadovoljna, ocenio je Veljanovski i ukazao da je izlazak države iz medija bio predviđen još 2003. godine, ali da to nije učinjeno.

Izvor: Medija centar Beograd/Fonet

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…