SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

korupcija

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija Liderstvo za razvoj i integritet Jugoistočne Evrope (SELDI), najlošije ocenjena od svih država Zapadnog Balkana kada je reč o kriterijumima koji ukazuju na „zarobljenu državu“, odnosno na neefikasnost antikorupcijskih politika i pristrasnost institucija u korist privatnog interesa.

U izveštaju SELDI ističe se i nedostatak integriteta, nepristrasnosti i selektivno sprovođenje antikorupcijskih politika, kao i manjak integriteta javnih usluga.

Pravni okvir omogućava previše diskreciona i potencijalno nepravedna otpuštanja viših državnih službenika, kao i politički uticaj na imenovanja viših rukovodilaca, istaknuto je kao pitanje koje Evropsku komisiju ozbiljno zabrinjava„, navedeno je u izveštaju.

Skreće se pažnja i na loše rezultate u borbi protiv korupcije, kao i na potrebu za reformom pravosuđa, koja bi ojačala nezavisnost sudstva od političkog mešanja.

U izveštaju se pominje odsustvo slobode medija, kao i to da „sve nacionalne televizijske frekvencije ili direktno kontroliše vlada ili su u vlasništvu onih koji imaju bliske veze sa ljudima na vlasti„.

Politički pritisak i sumnjivo vlasništvo značajno negativno utiču na nezavisnost medija„, zaključuje se u izveštaju.

SELDI je koalicija 39 organizacija civilnog društva iz država Jugoistočne Evrope.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…