Selaković: Primetan uzlazni trend zloupotrebe prava kroz korišćenje SLAP tužbi

Bojana Selaković

Beograd, 25. avgust 2022. -Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa rekla je, govoreći o slap tužbama, da se njihovo korišćenje može podeliti u nekoliko grupa.

Građanske inicijative“ postale su članica Koalicije protiv SLAPP tužbi u Evropi – CASE, mreže evropskih organizacija udruženih u borbi protiv ovog sve učestalijeg mehanizma zastrašivanja i gušenja javne kritike kroz zlouopotrebu sudskog postupka.

Imamo kompanije koje su tema različitih priča istraživačkih novinara, to su kompanije koje dobijaju ogromne svote državnog novca i tema su novinara, nekada i različitih aktivista. Imamo situaciju sa investitorima, od građevinskih do nekih drugih, koji su do tih investicija došli korišćenjem nekih nedozvoljenih sredstava. Imamo jako važan slučaj slap tužbi, gde je jedan tužilac podneo 37 tužbi protiv nekoliko aktivista, lekara u bolnici, čak i jednog pacijenta. Radi se o direktoru bolnice iz Novog Pazara Mehu Mahmutoviću, koji je bio predmet kritika nakon prvog i drugog talasa korone, on koristi taj vid pravne borbe, kako su svi ljudi koji su pokušali do dođu do tih informacija kritikovali njegov lik i delo”, kazala je ona gostujući u Danu uživo N1.

Ona je podsetila da su slap tužbe vrsta pritisaka ili zastrašivanja onih koji govore o malverzacijama, o „mutnim“ poslovima političara, biznismena koji koriste koruptivne mehanizma kako bi došli do novca.

Pod tim nazivom, to postoji duži niz godina, a zadnjih nekoliko godina primetan je uzlazni trend korišćenja ovog mehanizma, koji je zloupotreba prava. Te tužbe imaju jednu svrhu – da ućutkaju one koji kritikuju“, kazala je ona.

Građanske inicijative su postale članica međunarodne koalicije protiv SLAPP tužbi u Evropi. Selaković kaže da su tu kao centar za podršku, pružanje pravne pomoći kao i informisanje javnosti.

Ono što je postala praksa, kada se radi o pritiscima, važno je da javnost bude obaveštena, a bićemo u prilici i da informišemo različite institucije šta se dešava u Srbiji i usmerimo pažnju određenih struktura, a sa kolegama ćemo pokušati da delujemo u zagovaračkom smislu kako bi se Srbija uskladila sa regulativnom Evropske unije“, kazala je sagovornica N1.

Dodala je i da sudovi često donose presude u korist tužilaca, ali da je bilo i kontra primera.

Važno je da o ovoj temi govorimo i da se informiše kako to sve funkcioniše. Epilozi su takvi zato što nemamo jasne smernice za pravosudnu praksu“, zaključila je Bojana Selaković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…