Sedlarević: Izostanak sankcija za paljenje pekara podrška huliganima

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević upitala je kako je moguće da je za paljenje i kamenovanje pekara u Vojvodini, koje se desilo pre godinu i po dana, do danas izrečena samo jedna vaspitna mera i ocenila da je to dokaz koliko je neiskrena evropska retorika aktuelnih vlasti u Srbiji.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je da je u slučajevima paljenja i razbijanja pekara u Vojvodini, nakon fudbalskog meča između Srbije i Albanije u oktobru 2014. godine, u nadležnim tužilaštvima u Vojvodini formirano pet predmeta, a njihov ishod je jedna izrečena vaspitna mera, odbačena krivična prijava, pripremni postupak koji je još uvek u toku, dok u dva slučaja počinioci još uvek nisu otkriveni.

Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević je u saopštenju za javnost ocenila da je izostanak sankcija za one koji su pucali na pekare, razbijali ih i bacali Molotovljeve koktele na njih “direktna podrška izgradnji huliganskog društva”.

“Posledica incidenta jedne fudbalske utakmice, u kojoj se nečinjenjem ogolila radikalska prošlost, je i to što se pokazalo koliko je tanko i neiskreno evropsko predstavljanje aktuelne vlasti”, kazala je Maja Sedlarević.

Dodala je da je miran suživot građana svih nacija realnost na kojoj Vojvodina postoji i funkcioniše vekovima i ocenila da se takve stvari ne bi dešavale kada bi Vojvodina imala sopstvenu izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast.

“Više je nego očigledno da su centralne vlasti u Beogradu neprestano slepe za veštinu tolerantnog zajedničkog života. Rešenje jeste u decentralizaciji, jer razbijene pekare u Vojvodini su potpuno nevidljive u Nemanjinoj”, ocenila je Maja Sedlarević.

Izvor: Vojvođanski istraživačko-analitički centar – VOICE 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…