Savet za štampu: Neetično ponašanje medija u slučaju otmice maloletne devojčice

Kodeks novinara Srbije

Beograd, 30. decembar 2019. – Savet za štampu apelovao je u saopštenju na sve novinare i urednike štampanih i onlajn medija da prestanu da narušavaju privatnost i dostojanstvo Monike Karimanović i njene porodice

Neetično ponašanje medija u ovom slučaju, kulminiralo je objavljivanjem fotografija devojčice u sanitetskom vozilu, kao i iznošenjem detalja o njenom zdravstvenom stanju i povredama.

Po Kodeksu novinara Srbije, novinar je obavezan da poštuje privatnost, dostojanstvo i intergitet ljudi o kojima izveštava, a posebno da štiti prava i dostojanstvo dece i žrtava zločina.

Novinari moraju da budu svesni moći medija i težine mogućih posledica na žrtvu, ali i počinilaca i ne bi smeli da prenesu podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve – čak i ukoliko ih dobiju od nadležnih državnih organa, u ovom slučaju od lekara i policije.

Identitet devojčice je, nažalost, morao da bude otkriven kada je počela potraga za njom, ali u trenutku kada je pronađena, prestala je potreba za tim i više nema nikakvog opravdanja za izveštavanje o njenoj i privatnosti njene porodice.

Uz sve što su već preživeli, oni će do kraja života morati da se suočavaju s posledicama onoga što je već objavljeno u medjima.

Zbog toga pozivamo medije da imaju u vidu budućnost ovog deteta, da pokažu iskrenu empatiju za nju i njenu porodicu i da sebi ne dozvole da ih zarad tiraža ili „klikova“ dodatno traumatizuju, navodi se na kraju saopštenja.

U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…