Savet za štampu: Ispitati kako delovi iskaza iz istraga dospevaju u medije

Savet za štampu

Beograd, 09. januar 2020.  – Savet za štampu je najoštrije osudio objavljivanje iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića na naslovnim stranicama beogradskih tablioda, ocenivši da se time „na nagrublji mogući način krši dostojanstvo i privatnost žrtve, maloletne devojčice“.

„Naslovnim stranama ‘Informera’ i ‘Srpskog telegrafa’ ne samo da su pogaženi svi etički standardi profesije, već i elementarni principi ljudskosti i saosećanja sa detetom koje je preživelo strašnu traumu, kao i sa njegovom porodicom„, naglašeno je u saopštenju Saveta za štampu.

Takvo „bezobzirno objavljivanje detalja iz iskaza otmičara, za koje ne postoji nikakvo opravdanje, zaslužuje najoštriju osudu ne samo novinarke profesije, već čitave javnosti„, poručuje Savet za štampu i poziva nadležne organe „da ispitaju i kako su delovi iskaza iz istrage dospeli u medije„.

Istovremeno, Savet je pozvao „porodicu žrtve i sve relevante organizacije i institucije“ da tom telu „podnesu žalbe na ovakvo neetično ‘izveštavanje’„.

Savetizražava zaprepašćenje da je upravo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo brisanje tog samoregulatornog tela iz Medijske strategije, uz obrazloženje da nadležnost Saveta ne priznaju svi štampani mediji„.

Reč je upravo o medijima koji su danas objavili ovakve skandalozne tekstove, a zanimljivo je da ih od sankcija za takvo ponašanje pokušava da zaštiti Ministarstvo za socijalna pitanja, koje bi trebalo da je najzainteresovanije za zaštitu žrtava od medijskog linča„, naglašeno je u saopštenju Saveta za štampu koje potpisuje Upravni odbor tog tela.

U Upravnom odboru Saveta za štampu su predstavnici Asocijacije medija, Lokal presa, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…