Savet za borbu protiv korupcije: Vlada Srbije da poništiti sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje žičare na Kalemegdanu

 Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 11. oktobar 2022. – Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da Vlada Srbije treba da poništi sporazum o saradnji na realizaciji beogradskog projekta izgradnje žičare na Kalemegdanu, zato što su prilikom planiranja tog projekta prekršena brojna pravila i nekoliko zakona.

U izveštaju objavljenom na sajtu Saveta, navedeno je da Vlada treba da poništi sporazum Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa Skijalištima Srbije. [/quotes]

Potrebno je i da gradske opštine Stari grad i Novi Beograd stav van snage Plan detaljne regulacije za gondolu od Kalemgdana do Parka Ušće. Takođe, trebalo bi utvrditi odgovornost Skijališta za davanje naloga za seču 155 stabala na trasi žičare.

Brojne su povrede pravila postupanja i nepoštovanja zakona. Ovo je još jedan u nizu projekata koji za posledicu ima uništavanje drveća i zelenila. Na Kalemegdanu su isekli zdrava stabla pozivajući se na kapitalni projekat od interesa za državu„, piše između ostalog u izveštaju.

Takođe, Savet je upozorio da se raspolaganje prirodnim bogatstvima često zaklanja iza „kapitalnih projekata„, bez potrebe da se objasni zašto je neki projekat „kapitalan“ i kakav javni interes mora da sadrži projekat da bi bio tako označen.

Navedeno je i da područje na kojem je planirana izgradnja gondole, predstavlja istorijski najznačajniji i najvredniji prostor Beograda i njegovih reka kao svedočanstvo društvenog, arhitektonskog, ekonomskog i društvenog razvoja.

Nije ispunjen uslov projekta koji se odnosi na očuvanje i zaštitu postojećeg kulturnog nasleđa na Beogradskoj tvrđavi i prirodnog dobra na prostoru parka Kalemegdan i parka Ušće. [/quotes]

Savet je u izveštaju napisao da pri izdavanju građevinske dozvole nisu bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, a izvođenje radova odobreno je bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitut spomenika kulture, iako je moglo da naruši svojstva Beogradske tvrđave, kao nepokretnog kulturnog dobra.

Naglašava se da Plan detaljne regulacije nije u skladu sa Planom generalne regulacije, koji izričito zabranjuje postavljanje žičanih sajli za prevoz na područje Tvrđave, i da usled neusklađenosti planskih dokumenata nije poštovan Zakon o planiranju i izgradnji.

Realizacija projekta, kako je upozoreno, mogla bi ugroziti proces nominacije Kalemegdana za Uneskovu listu svetske baštine u okviru „Granica Rimskog carstva„.

Savet za borbu protiv korupcije preporučio je nadležnima i da utvrde kolika je šteta nastala nezakonitim postupanjem javnih preduzeća i državnih organa.

  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…