Savet REM: Uzete u obzir sve činjenice koje bi uticale na ostvarivanje većeg kvaliteta i raznovrsnosti sadržaja

REM

Beograd, 05. avgust 2022. – Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) saopštio je da su svih 14 podnosilaca prijava za nacionalne frekvencije ispunili uslove konkursa, a da su, posle uporedno-kvalitativne analize ispunjenosti kriterijuma, dozvole dodeljene televizijama Pink, Hepi, Prva i B92.

Savet Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) dodelio je 29. jula 2022. televizijama Pink, Prva, Hepi i B92 nacionalne frekvencije, dok će za petu frekvenciju konkurs biti raspisan.

Savet REM je naveo da je prilikom odlučivanja kojim će podnosiocima izdati dozvole „uzeo u obzir sve činjenice koji bi uticale na ostvarivanje većeg kvaliteta i raznovrsnosti sadržaja„.

Navedeno je da je Savet REMuporedno-kvalitativnom analizom ispunjenosti kriterijuma“ došao do zaključka da će podnosioci televizije Pink, Hapi, Prva i B92 „u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike„.

To će uraditi, kako je navedeno, „prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja kao dokaz ukupnih proizvodnih mogućnosti i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam„.

Savet je, prilikom odlučivanja, imao u vidu i da je razliku u donošenju odluke dala i činjenica prethodnog rada navedena četiri podnosioca i njihova ekonomska održivost, kao i činjenica da su emitovali program od 2006. i da su tokom 2015. u potpunosti ispunili način i vremenski raspored prelaska sa analognog na digitalno emitovanje i distribuciju programa (proces digitalizacije) i uložili sredstva kako bi napravili tehnološki iskorak ka digitalnoj transformaciji„, navodi se u saopštenju.

Savet REM-a je, kako je navedeno, „naročito cenio garancije koje su podnosioci naveli u predlogu programskog elaborata, koji će postati sastavni deo izdate dozvole„.

Garancije se odnose na to, kako je navedeno, „da će u narednom periodu dodatno unaprediti postojeći program, baviti se važnim društvenim pitanjima, raditi na zaštiti medijskog pluralizma i biti otvoreni za različita mišljenja, argumente i ideje u cilju podsticanja najšireg društvenog dijaloga„.

Televizije koje su dobile nacionalne frekvencije su dale garancije i da će „doprineti daljem unapređenju medijskih standarda u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja„.

Imajući u vidu sve navedeno, Savet je doneo odluku potrebnom većinom glasova, shodno članu 96. Zakona o elektronskim medijima„, navodi se u saopštenju.

Integralna Odluka o dodeli dozvola biće objavljena na sajtu REM.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…