Savet Evrope zabrinut za položaj civilnih žrtava rata u Srbiji

Komesar Saveta Evrope za ljudska prava

Beograd, 30. septembar 2016. – Komesar Saveta Evrope za ljudska prava poslao je 12. septembra 2016. godine pismo ministru za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Republike Srbije, Aleksandru Vulinu.

U pismu Komesar traži informacije o merama koje su preduzete radi ispunjavanja preporuka o sveobuhvatnim i pravičnim reparacijama civilnim žrtvama rata, a koje je komesar predložio u svom Izveštaju o poseti Srbiji iz jula 2015. godine.

Fond za humantarno pravo podseća da je u  ovom izveštaju komesar za ljudska prava izrazio zabrinutost zbognemogućnosti velikog broja civilnih žrtava rata da u Srbiji ostvare pravo na adekvatne i efikasne reparacije, uprkos kontinuiranim zahtevima relevantnih međunarodnih tela.

On je tada ukazao na činjenicu da aktuelni zakonski okvir uskraćuje pravo na materijalnu i druge vidove podrške brojnim kategorijama civilnih žrtava rata, među kojima su žrtve koje su stradale od strane pripadnika srpske vojske i policije, članovi porodica nestalih osoba, žrtve seksualnog nasilja i druge.

Tom prilikom komesar je podsetio i na brojne primedbe koje su upućivane novoj verziji zakona, čije usvajanje je Ministarstvo rada iniciralo u decembru 2014. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…