Savet Evrope: U Srbiji je smanjen broj zatvorenika za četiri odsto

zatvor

Lozana, 10. novembar 2020. – Srbija je jedna od zemalja u Evropi u kojoj je smanjen broj zatvorenika za četiri odsto.

To je objavljeno u studiji Saveta Evrope posvećenoj srednjoročnom uticaju korona virusa na zatvorsku populaciju.

Pošto je u proleće ove godine bio primetno smanjenje broja zatvorenika za vreme trajanja ograničavanja kretanja u evropskim zemljama, tokom leta je situacija bila relativno stabilna, da bi odnedavno broj zatvorenika ponovo počeo da se uvećava u nekoliko većih zatvora, navodi se u studiji Univerziteta u Lozani.

Studija pokazuje da je, na osnovu podataka dobijenih od 35 kaznenih ustanova, od 1. januara do 15. septembra prosečna stopa zatvaranja pala za 4,6 odsto – sa 121,4 na 115,8 zatvorenika na 100.000 stanovnika.

Smatra se da je do toga došlo iz nekoliko razloga, uključujući otpuštanje dela zatvorenika radi sprečavanja širenja korona virusa.

U periodu do 15. aprila broj zatvorenika u 17 zatvorskih uprava je pao više od četiri odsto, dok je broj zatvorenika ostao nepromenjen u 29 zatvorskih uprava u Evropi.

U Švedskoj, gde nije postojalo ograničenje kretanja, došlo je do porasta broja zatvorenika i to je bila jedina evropska zemlja u kojoj je zabeležen taj trend.

Do smanjenja broja zatvorenika za više od četiri odsto došlo je u 20 zemalja u kojima je bilo ograničeno kretanje, a među njima je i Srbija.

U Studiji se navodi da je jedan od faktora koji je doprineo smanjenju zatvorske populacije taj što je 25 zemalja donelo odluku da otpusti određeni broj zatvorenika kao preventivnu meru protiv pandemije, među kojima je i Srbija.

Studija ukazuje i da je u 38 zemalja koje su dostavile podatke najmanje 3.300 zatvorenika i 5.100 članova zatvorskog osoblja bilo zaraženo kovidom do 15. septembra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…