Savet Evrope: U Srbiji broj napada i pretnji novinarima u porastu

novinari

Strazbur, 29. april 2020. – U Srbiji je broj napada na medije, uključujući pretnje smrću novinarima, tokom 2019. godine bio u porastu, navodi se u godišnjem izveštaju Platforme Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

Na nivou Evrope, stanje slobode medija se ocenjuje kao duboko nezadovoljavajuće.

Zapaljiva retorika često dolazi od državnih zvaničnika, dodaje se u izveštaju partnerskih organizacija Saveta Evrope pod nazivom „Ruke dalje od slobode štampe: Napadi na medije u Evropi ne smeju da postanu nova normalnost“.

U Srbiji je zaključno sa 31. decembrom bilo 21 aktivno upozorenje na Platformi, od kojih je šest novih slučajeva prijavljeno tokom 2019, a država je odgovorila na četiri.

Jedan od najozbiljnijih slučajeva zastrašivanja desio se u februaru, kada je televizijska stanica N1 primila pismo u kojem se njenim novinarima i njihovim porodicama preti smrću, a redakciji da će biti razneta„, navodi se u izveštaju i podseća da je zbog tih pretnji 70-godišnji muškarac iz Nove Pazove osuđen na osam meseci zatvora.

Još tri slučaja prijavljena 2019. odnosila su se na novinare televizije N1.

Dopisnica N1 sa Kosova Zana Cimili je u julu primila pretnje smrću preko društvenih mreža, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je obavestilo Platformu da je osumnjičeni stavljen u kućni pritvor, uz zabranu korišćenja interneta.

U avgustu je ekipi N1 i novinaru televizije Federalna iz BiH Dejanu Kožulu prećeno tokom izveštavanja uoči fudbalske utakmice Lige šampiona u Beogradu.

Podseća se i da je novinar N1 Miodrag Sovilj u novembru bio meta verbalnih napada zvaničnika i provladinih medija, pošto je predsedniku Aleksandru Vučiću postavljao pitanja o navodnoj korupciji vladinih zvaničnika.

Nakon što je predsednik hospitalizovan iz zdravstvenih razloga, njegovi saradnici i provladini mediji su protiv Sovilja pokrenuli kampanju blaćenja, pretnji i zastrašivanja, optužujući ga da je pogoršao predsednikovo zdravlje„, navodi se u izveštaju Platforme.

U izveštaju se podseća i na antivladine proteste u martu, kada je oko 100 demonstranata upalo u zgradu RTS-a. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u odgovoru Platformi navelo da je nekoliko demonstranata osuđeno.

Među novim slučajevima na koje je upozoreno je i hapšenje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, optuženog za otkrivanje poslovnih tajni državne fabrike namenske industrije Krušik.

U izveštaju se pozdravlja osuđujuća presuda za četiri pripadnika nekadašnje državne bezbednosti za ubistvo Slavka Ćuruvije, ali se napominje da i dalje nema napretka u istrazi ubistva novinarke Dade Vujasinović, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…