Savet Evrope: Srpski zatvori prenaseljeni

Srbija je među 47 članica Saveta Evropa zemlja sa najizraženijim problemom prenaseljenosti zatvora, sa gotovo 160 zatvorenika na 100 mesta, pokazuju statistički podaci za 2012. godinu.

Prema izveštaju Saveta Evrope, Srbija je prva i po smrtnosti zatvorenika sa 82 umrla na 10.000 zatvorenika. Prosečna naseljenost zatvora u članicama Saveta Evrope je 98 zatvorenika na 100 mesta, a prosečna smrtnost 28,9 na 10.000 zatvorenika.

U zatvorima u zemljama Saveta Evrope bilo je oko 1,7 miliona zatvorenika, a prosečni troškovi po zatvoreniku su u 2011. bili 103 evra na dan. Prema izveštaju, Crna Gora je među zemljama sa visokom stopom samoubistava među zatvorenicima.

„Krajem 2012. godine u zatvorima u 22 od 47 članica Saveta Evrope bilo je više zatvorenika nego što te ustanove mogu da prime“, navodi se u izveštaju koji je objavljen 29. aprila na sajtu Saveta Evrope.

U celini, „evropski zatvori su puni“, a prosečna naseljenost u ustanovama za izdržavanje sankcija je 98 na 100 mesta. To predstavlja blago poboljšanje u odnosu na 2011. godinu kada je bilo 99 zatvorenika na 100 mesta.

Pored Srbije, prenaseljene zatvore u 2012. godine imale su i Italija (145 zatvorenika na 100 mesta), Kipar (140), Mađarska (139) i Belgija (132).

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…