Savet Evrope: Srbija hitno da usvoji zakon o nestalim bebama

beba

Strazbur, 7. decembar 2018. – Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

Podsećamo da je i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) osuđuje pristup temi nestalih beba u Srbiji u formi rijalitija.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajave nestanka beba, dok je po podacima Ministarsa unutrašnjih poslova iznetim 2017. godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine Srbija je morala da u roku od tri meseca isplati 10.000 evra naknade Zorici Jovanović i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Dete je rođeno 1983. godine i navodno je umrlo u porodilištu posle tri dana, ali roditelji nikada nisu videli dokaze. Dete je upisano u knjigu rođenih, ali ne i umrlih.

Sud je zaključio da je tužiteljki oštećeno pravo na porodični život i obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo s njenim detetom. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

U privremenoj rezoluciji od 6. decembra se navodi da uprkos ponovljenim pozivima Komiteta ministara, srpske vlasti nisu usvojile zakon kojim se uspostavilo mehanizam da se obezbedi zadovoljenje svim roditeljima koji su sličnoj situaciji kao Zorica Jovanović.

"Čvrsto ponavljamo poziv vlastima da preduzmu sve neophodne korake da se osigura da legislativni proces privedu kraju kao najviši prioritet", navodi se u dokumentu.

Komitet je u dokumentu naveo i da će se baviti tim slučajem na svakom sastanku posvećenom ljudskim pravima sve dok srpski parlament ne usvoji odgovarajući zakon.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je u martu 2018. godine da očekuje da će predlog zakona o nestalim bebama da uđe u skupštinsku proceduru u što kraćem roku i da će pred poslanicima biti narednih meseci.

Kuburović je rekla da će suština novog zakona biti novčana naknada, ako ne može da se utvrdi status deteta za koje se pretpostavlja da je nestalo u porodilištu.

Više udruženja roditelja tražilo je u septembru da bude povučen Predog zakona o statusu novorođene dece koja su nestala u porodilištima, jer se njime samo utvrđuje status nestale dece, ali ne i istina o njihovoj sudbini.

Udruženja su ocenila da je predlog zakona nastao ne zbog utvrđivanja istine, već samo da bi se uvažila odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zorice Jovanović iz 2013. godine.

Udruženje "Za istinu i pravdu o bebama" optužilo je ranije predstavnike vlasti da su na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope izneli netačan i neistinit izveštaj o merama koje su preduzete za izvršenje presude o nestalim bebama i da u vezi sa novim zakonom nisu obavile nikakve konsultacije sa udruženjima roditelja.

Roditelji nestalih beba naveli su da je po predlogu zakona nemoguće primeniti presudu zato što ne postoji ni mehanizam ni nadzorno telo koje bi kontrolisalo sve radnje u istrazi do pune istine o sudbini beba.

Oni smatraju i da se zakonom diskriminiše jedna grupa roditelja jer je definisano da pritužbe mogu da podnesu samo roditelji koji su predali dokumentaciju državnim organima od 1. januara 1970. do 9. septembra 2013. godine, a nisu obuhvaćeni roditelji koji se nisu obratili državnim organima, niti deca koja traže svoje biološke roditelje., prenosi Euractiv.  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…