Savet Evrope: Srbija da izvrši presude Evropskog suda za ljudska prava

boginja pravde

Strazbur, 19. decembar 2016. – Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da u predviđenim rokovima do kraja ove, odnosno početkom naredne godine usvoji zakone o nestalim bebama i isplati deviznih štediša iz drugih republika, u skladu sa presudama Evroskog suda za ljudska prava koji je naložio njihovo donošenje, saopšteno je danas iz Saveta Evrope.

Komitet je najavio da će ponovo razmatrati dokle je Srbija stigla u izvršenju presuda Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije (slučaj stare devizne štednje) i presude u slučaju Zorice Jovanović protiv Srbije (nestale bebe) na sastanku u martu 2017. godine, navedeno je u saopštenju.

Komitet ministara je nakon decembarskog sastanka snažno pozvao Srbiju da usvoji nacrt zakone u najavljenim rokovima, a u slučaju da do toga ne dođe, Sekretarijat SE će izraditi privremenu rezoluciju o neizvršenju ovih presuda.

Kada je u pitanju slučaj nestalih beba, predlog zakona se nalazi u skupštinkoj proceduri, te od Skupštine Srbije zavisi kada će se naći na dnevnom redu za usvajanje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta, koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji 1983. godine, kao i da mora da usvoji zakon koji će regulisati procedure u istim ili sličnim slučajevima.

Evropski sud za ljudska prava presudio je 2014. godine da su Srbija i Slovenija dužne da štedišama vrate staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i beogradskoj Invest banci pod istim uslovima koju su važili za njihove državljane.

Srbija je krajem oktobra SE dostavila akcioni plan u kojem se navodi da će se nacrt zakona o obeštećenju šstediša naći u skupštinskoj proceduri krajem decembra ili početkom januara sledeće godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…