Savet Evrope proširio program pasoša kvalifikacija za izbeglice

Evropski pasoš kvalifikacija

Strazbur, 04. april 2018. – Projekat Saveta Evrope za pomoć izbeglicama kod priznavanja kvalifikacija proširen je i u njemu će sada biti devet zemalja.

Nakon što je Evropu zahvatila izbeglička kriza, priznavanje diploma izbeglica postalo je jedno od važnijih oruđa za njihovu bolju integraciju u evropsko društvo.

Evropski pasoš kvalifikacija mogu da koriste vlasti, institucije i poslodavci da bolje procene veštine izbeglica i pomognu im da izađu na tržište rada ili nastave obrazovanje u zemlji domaćinu.

Grčkoj, Norveškoj, Italiji i Britaniji, koje su učestvovale u prvoj fazi, u drugoj fazi trogodišnjeg projekta koju podržava UNHCR priključile su se Francuska, Nemačka, Holandija, Kanada i Jermenija, objavio je šef projekta Sjur Bergan i dodao: "Kada bežite iz svoje zemlje, da li razmišljate o tome da ponesete diplomu?".

"Brojne izbeglice nemaju dokumenta da potvrde svoje obrazovanje, neki čak ne mogu ni da stupe u kontakt sa svojim univerzitetima jer su zatvoreni ili zbog političkih razloga ne žele da šalju dokumenta onima u egzilu", rekao je prvi čovek Odeljenja za obrazovanje Saveta Evrope, prenela je agencija AFP.

Zahvaljujući projektu pokrenutom u martu 2017, pomoć su već dobile 73 izbeglice, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana. Njihove fakultetske diplome su priznate nakon testa i intervjua sa stručnjacima za obrazovni sistem iz zemalja porekla.

Specijalni pasoši omogućavaju izbeglicama da nastave obrazovanje ili nađu posao u struci.

"Važan korak u drugoj fazi biće da se ministri obrazovanja u svakoj od zemalja u programu ubede u validnost tih pasoša i otvore vrata izbeglicama", rekla je predstavnica UNHCR u Grčkoj Ksenija Pasa.

Kako je saopštio Savet Evrope, nakon uspeha pilot projekta u 2017, uz podršku UNHCR u Grčkoj, Savet je pokrenuo novu fazu (2018-2020) evropskog pasoša kvalifikacija za izbeglice.

Cilj tog projekta je da se procene obrazovni nivo, radno iskustvo i znanje jezika izbeglica na osnovu proverene metodologije, a s obzirom da ne postoji potpuna dokumentacija o njihovom obrazovanju.

Evropski pasoš kvalifikacija opisuje kvalifikacije izbeglice u formatu prihvatljivom i za zemlju domaćina ali i za druge, što znači da se kvalifikacije neće ponovo ocenjivati ako izbeglica pređe iz jedne u drugu zemlju Evrope.

Kako se navodi, UNHCR će nastaviti da identifikuje izbeglice u Grčkoj čije kvalifikacije mogu da budu procenjene, kao i da podržava program.

"Evropski pasoš kvalifikacija za izbeglice predstavlja verodostojnu procenu koju mogu da koriste visokoškolske institucije, poslodavci i drugi partneri u procesu integracije kako bi ubrzali integraciju onog koji taj pasoš ima u zemlji domaćinu", rekao je predstavnik UNHCR u evropskim institucijama Rolan-Fransoa Veil (Roland-François Weil), preneo je Euractiv.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…