Savet Evrope poziva na zabranu policijske prakse rasnog profilisanja

Savet Evrope

Strazbur, 07. jul 2020. – Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) pozvala je zemlje članice da preduzmu odlučne mere protiv policijske prakse rasnog profilisanja.

ECRI upozorava da takva praksa može da dovede do „institucionalizovanog rasizma“ i da zato mora biti „izričito zabranjena zakonom„.

Rasno profilisanje je specifičan oblik rasne diskriminacije i mora biti izričito zabranjeno zakonom„, navela je komisija SE, ukazujući da su grupe koje su se našle na udaru te prakse doživele „osećaj poniženja i nepravde“.

UN su u izveštaju za 2019. definisale rasno profilisanje kao „svaki čin snaga reda koji je motivisan generalizacijama zasnovanim na rasi, boji, poreklu, nacionalnosti ili etničkoj pripadnosti, a ne na pojedinačnom pristupu ili objektivnim dokazima“ za pretresanje, proveru identiteta ili za istrage.

Prema oceni Evropskog suda za ljudska prava koji kontroliše poštovanje osnovnih prava u 47 zemalja članica Saveta Evrope, rasno profilisanje može da dovede do „institucionalizacije rasizma„, ističe se u saopštenju ECRI.

Komisija za borbu protiv rasizma zato je pozvala države članice da „preduzmu mere u toj oblasti, od razvoja procedura regrutovanja koje obezbedjuju da sastav policije odražava raznolikost stanovništva, do stvaranja potpuno nezavisnih tela zaduženih da istraže optužbe za zloupotrebu od strane policije„.

U saopštenju ECRI izražava se nada da će sadašnja debata o policijskom nasilju i rasizmu, koja je pokrenuta nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koga je u SAD ubio beli policajac, državama pružiti priliku da pošalju jasnu poruku o nultoj toleranciji i da „podignu svest o istorijskoj dimenziji rasizma i nejednakosti, posebno kolonijalizma i ropstva„.

U Nemačkoj je jedna ranija preporuka ECRI, da nemačka savezna policija naruči studiju o postojanju rasnog profilisanja u policiji, izazvala burnu raspravu najviših državnih zvaničnika.

Zvaničnici i pravni stručnjaci sukobili su se oko opravdanosti istraživanja da li policija u Nemačkoj primenjuje rasno profilisanje, što je prema mišljenju aktivista za ljudska široko rasprostranjena praksa u toj zemlji.

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijoj je nadležnosti savezna policija, u početku je pristalo na preporuku ECRI, ali je portparol ministarstva rekao da još nema potrebe za tim.

Takozvano rasno profilisanje nije dozvoljeno. To se uči tokom početne i stalne obuke, i to se ne dešava„, rekao je u Berlinu portparol Stiv Alter.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer želeo je prvo da sačeka izveštaj o „ekstremističkim i rasističkim tendencijama“ javnih službenika koji je sastavila nemačka obaveštajna agencija, pre nego što razmotri da li su potrebni dalji koraci, rekao je Alter.

Nemačka ministarka pravde, Kristin Lambreht, izjavila je da je preporuka ECRI da se istraži rasno profilisanje u policiji bila „ispravna i važna, kako bi se dobile najnovije činjenice„. „Moje je mišljenje da ne treba odustajati od prvobitno planirane studije“ rekla je Lambreht.

Protesti koji su širom sveta izbili posle smrti Džordža Flojda u SAD, i u Nemačkoj su dodatno rasplamsali rasprave o tome da li policajci u toj zemlji, poput američkih, sprovode rasno profilisanje osumnjičenih i da li u nemačkoj policiji ima „latentnog rasizma„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…