Savet Evrope ponovo o staroj deviznoj štednji

Savet Evrope

Strazbur, 07. decembar 2016. – Komitet ministara Saveta Evrope razmatra na sastanku od 6. do 8. decembra u Strazburu napredak Srbije u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o isplati stare devizne štednje (Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije).

Savet Evrope (SE) je razmatrao dokle je Srbija stigla u izvršenju presude o isplati stare devizne štednje u julu i tada je usvojena odluka u kojoj se izražava žaljenje zbog neusvajanja zakona o obeštećenju štediša i kašnjenju u izvršenju.

U odluci Komiteta ministara koja je usvojena u julu navodi se da najviše telo SE sa žaljenjem konstatuje da nacrt zakona koji bi regulisao isplatu stare devizne uštedjevine štedišama iz bivših jugoslovenskih republika još nije usvojen, iako je krajnji rok za usvajanje zakona bio 16. jul 2015. godine.

Komitet ministara je naložio vlastima u Beogradu da zakon usvoje najkasnije do 1. oktobra i da o tome obaveste SE.

U suprotnom, kako je tada navedeno, Komitet ministara će ponovo razmatrati izvršenje ove presude u decembru, nakon čega bi SE mogao da pokrene proceduru usvajanja rezolucije o neizvršenju presude.

Istovremeno, Komitet je pohvalio napredak Slovenije u izvršenju ove presude.

Srbija je krajem oktobra SE dostavila novi akcioni plan u kojem se navodi da će se nacrt zakona o obeštećenju štediša naći u skupštinskoj proceduri krajem decembra ili početkom januara sledeće godine. 

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su Srbija i Slovenija dužne da štedišama vrate staru deviznu ušteđevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i beogradskoj Invest banci pod istim uslovima koju su važili za njihove državljane.

Prema procenama udruženja štediša, Srbija će na ime stare devizne štednje morati da isplati više od 200 miliona evra.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je postala pravosnažna u julu 2014. godine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…