Savet Evrope: Ozbiljna kriza ljudskih prava u Evropi

Savet Evrope

Evropa se suočava sa najvećom krizom ljudskih prava u protekle dve decenije, ocenio je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland. On je u novom sveobuhvatnom izveštaju o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava upozorio da se u Evropi i dalje dešavaju ozbiljna kršenja ljudskih prava uključujući korupciju, trgovinu ljudima, rasizam i diskriminaciju. Ukazao je i da nezaposlenost i siromaštvo u mnogim zemljama podstiču ekstremizam i sukobe.

Prema izveštaju, u 39 od 47 članica Saveta Evrope nacionalne manjine su izložene diskriminaciji, u 30 postoje problemi u vezi sa pritvorom, uključujući prenaseljenost zatvora, a u 26 je izražen problem korupcije.

Izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope, koji je objavljen 16. aprila, predstavlja prvu sveobuhvatna analizu stanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u Evropi i zasniva se na nalazima nadzornih tela te panevropske organizacije.

Deo izveštaja koji se pojedinačno odnosi na zemlje nije objavljen već će rezultati biti, kao poverljivi, dostavljeni vlastima svake zemlje ponaosob, rekao je za AFP portparol generalnog sekretara SE Danijel Heltgen.

Opširnije o izveštaju Saveta Evrope o stanju ljudskih prava, demokratiji i vladavini prava možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…