Savet Evrope: Objavljen je novi HELP kurs o zaštiti i bezbednosti novinara

novinari

Strazbur, 20. avgust 2020. – Novi HELP (Evropski program za obrazovanje pravnika u oblasti ljudskih prava) kurs o Zaštiti i bezbednosti novinara je sada dostupan na HELP onlajn platformi, objavljeno je na sajtu kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Ažurirani kurs je javno dostupan na engleskom jeziku na onlajn platformi HELP. Do kraja 2020. godine biće dostupan i na jezicima koji se koriste u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Sloboda izražavanja i slobodan protok informacija predstavljaju kamen temeljac javne debate i demokratije, navode iz Saveta Evrope.

Ipak, u Evropi danas, sloboda medija i zaštita novinara su suočeni sa velikim izazovima. U mnogim zemljama su novinari i drugi medijski akteri suočeni sa pretnjama kao što su cenzura, politički i ekonomski pritisak, zastrašivanje, neizvesnost posla, zloupotreba zakona o kleveti kao i fizički napadi.

Ova krivična dela su često počinjena u netolerantnom kontekstu nekažnjivosti koji podstiče recidivizam, i ima obeshrabrujući efekat na slobodu medija.

Na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i slučajevima Evropskog suda za ljudska prava, države članice imaju i negativne i pozitivne obaveze koje se tiču zaštite novinara. Ne samo da moraju da se uzdrže od zastrašujućih političkih izjava ili sudske prakse protiv medijskih aktera, već imaju i obavezu da im u potpunosti garantuju zakonsku i pravosudnu zaštitu kako bi obezbedili povoljan ambijent za njihove novinarske aktivnosti.

Ovaj besplatni onlajn HELP kurs namenjen je upravo tome da pomogne profesionalnim pravnicima, ali i novinarima i pripadnicima organa reda u identifikovanju i rešavanju pretnji koje su upućene novinarima i drugim medijskim akterima.

Kurs je pripremljen u saradnji sa Odeljenjem Saveta Evrope za informaciono društvo, u okviru projekta „Sloboda izražavanja i sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi (JUFREX)“ koji se sprovodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…