Savet Evrope: O merama protiv korona virusa obaveštavati i na manjinskim jezicima

Savet Evrope

Strazbur, 30. mart 2020. – Savet Evrope ukazao je na značaj da se mere u borbi protiv pandemije korona virusa, pored zvaničnog jezika, objavljuju na regionalnim i manjinskim jezicima, i da na tim jezicima i ima i onlajn nastave.

Komunikacija na regionalnim i manjinskim jezicima je od ogromnog značaja u globalnim medicinskim krizama“, saopštio je Komitet eksperata Evropske povelje za regionalne i manjinske jezike (ECRML) Saveta Evrope.

Ukazuje se da većina zemalja sveta, uključujući članice Saveta Evrope, suočene s pandemijom bolesti KOVID19 uvodi postepeno i različitim tempom veliki broj mera – od preporuka za osnovnu higijenu, do delimične ili potpune izolacije stanovništva, ali da je primećeno da zemlje nisu sistematski delile ta uputstva i informacije na jezicima koji nisu zvanični.

Komunikacija relevantnih preporuka na tim jezicima je od presudnog značaja za dobrobit onih koji govore regionalnim ili manjinskim jezicima, navodi se u saopštenju.

To treba da se smatra obavezom za zemlje članice Saveta Evrope koje su ratifikovale Evropsku povelju za regionalne ili manjinske jezike (ECRML), ali da i druge članice Saveta Evrope treba „snažno da razmotre“ da se obrate svojim državljanima na svim jezicima koji se tradicionalno govore u njihovim zemljama.

Pošto je u nekim državama uvedena nastava onlajn ili preko televizije, navodi se da se u većini slučajeva ona obavlja na zvaničnom jeziku ili jezicima, ne uzimajući u obzir potrebe đaka koji inače prate nastavu na regionalnim ili manjinskim jezicima.

Taj pristup se može smatrati ne samo suprotnim Povelji, nego i diskriminatornim“, ocenjeno je u tekstu.

Komitet stručnjaka ECRML poziva države da uzmu u obzir i pitanja jezika kada sprovode politiku i daju instrukcije u suočavanju s pandemijom.

Srbija je od 2006. godine uključena u Povelju koja se odnosi i na albanski, bosanski, bugarski, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…