Savet Evrope: Nizak stepen poštovanja socijalnih prava dece u Srbiji

dete

Strazbur, 26. mart 2020. – Srbija je među zemljama s najnižim stepenom usklađenosti s odredbama Evropske socijalne povelje koje se odnose na decu, porodice i migrante, saopštio je Evropski komitet za socijalna prava.

Nelegalni rad dece u sivoj ekonomiji, eksploatacija dece, postupanje prema deci migrantima neki su od problema koji izazivaju najveću zabirnutost Komiteta.

Predsednik Komiteta pozvao je države da poštuju ljudska prava tokom rešavanja krize izazvane pandemijom korona virusa.

U najnovijem izveštaju odbora Saveta Evrope navodi se da je u Srbiji analizirana situacija u 28 oblasti, među kojima su pravo dece i mladih na zaštitu, pravo zaposlenih žena na porodiljsko odsustvo, pravo porodica na socijalnu, pravnu i ekonomsku zaštitu, pravo migranata na zaštitu i pomoć i pravo na smeštaj.

Srbija je usklađena sa odredbama Evropske socijalne povelje po pet pitanja – zabrana noćnog rada i plaćeni godišnji odmori za mlađe od 18 godina, zabrana zapošljavanja mađih od 18 godina na poslovima koji su nebezbedni i loši po zdravlje, obuka mladih tokom radnog vremena i omogućavanje majkama pauza tokom posla za dojenje beba.

U 12 oblasti Srbija ne poštuje konvenciju Saveta Evrope.

Među njima su zabrana zapošljavanja mlađih od 15 godina, što nije garantovano u praksi, radno vreme mladih koje je duže od propisanih 35 sati sedmično, kao i po pitanju plata za mlađe od 18 godina.

Takođe situacija u Srbiji nije u skladu sa odredbama Povelje koje se tiču prava migranata na rad i smeštaj, pravo na spajanje s porodicom i pravo migranata na pravnu pomoć.

Što se tiče ostalih 11 oblasti, Komitet nije od Srbije dobio dovoljno informacija da bi procenio situaciju.

Zaključci Komiteta se odnose na period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine.

Rok za podnošenje izveštaja o primeni Evropske socijalne povelje bio je 31. oktobar 2018, a Srbija je to učinila 8. marta 2019.

U najnovijem izveštaju analizirana je situacija u 37 zemalja.

Evropski komitet za socijalna prava ocenio je da su u Evropi ugrožena socijalna prava dece, porodica i migranata, a da najveću zabrinutost predstavlja dečiji rad, uključujući nelegalni rad dece u sivoj ekonomiji i zaštita dece od nasilja i eksploatacije.

Komitet je sve više zabrinut za postupanje prema deci u situaciji nelegalne migracije, bilo da imaju pratnju ili ne, i deci koja traže azil, posebno po pitanju njihovog odgovarajućeg i bezbednog smeštaja„, navodi se u saopštenju Komiteta.

Odbor Saveta Evrope istakao je i pitanje siromaštva i socijalne isključenosti dece i pozvao članice da preduzmu sve mere da iskorene te probleme.

Komitet naglašava važnost eleminisanja rodne diskriminacije i zaštitu prava zaposlenih žena tokom porodiljskog odsustva, tokom noćnog rada i rada u opasnim i nezdravim uslovima„, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Evropskog komiteta za socijalna prava Đuzepe Palmisano izjavio je da je kriza nastala zbog epidemije korona virusa „surovi podsetnik“ koliko je važno obezbediti trajni napredak u ostvarivanju socijalnih prava, posebno kroz razvoj javnih zdravstvenih službi.

Od ključne je važnosti da Evropska socijalna povelja bude korišćena za oblikovanje i analizu odluka tokom krize zbog korona virusa. Povelja služi državama kao osnovno sredstvo da osiguraju da svojim reagovanjem na pandemiju poštuju ljudska prava, kratkoročno i dugoročno„, rekao je Palmisano, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…