Savet Evrope: Nastava istorije krije opasnost manipulacije i podrivanja demokratije

učionica
Foto: pixabay.com

Strazbur – U Srbiji se u svim osnovnim i srednjim školama, bez obzira da li su državne ili privatne, istorija predaje po istom nastavnom programu, a i u školama na manjinskim jezicima je program isti uz dodatne sadržaje koji se odnose na kulturu i istoriju tih nacionalnih manjina, navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

Nastava se izvodi na srpskom ili jednom od osam zvaničnih manjinskih jezika – albanskom, bosanskom, bugarskom, hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku.

U izveštaju se navodi da u gotovo svim zemljama koje su bile predmet analize postoji nastave na jezicima nacionalnih manjina, ali i da u više od polovine zemalja u nastavi nedostaje evropska dimenzija.

Izvršna direktorka Opservatorije predavanja istorije (OHTE) Saveta Evrope Aurora Ailincaj izjavila je da se manipulacija istorijskim činjenicama u nastavi koristi za podrivanje demokratije.

Zloupotreba i manipulacija istorijskim činjenicama u obrazovanju su u mnogim delovima sveta koršćene za podrivanje demokratskih procesa ili domaćih demokratskih institucija„, rekla je Ailincaj.

Istakla je da je nalaze novog izveštaja potrebno staviti u kontekst, te dala primer ruske agresije na Ukrajinu kao „podsetnik šta manipulacija istorijom može da uradi i kakvu opasnost predstavlja manipulisanje zarad političke dobiti„.

Udžbenike istorije u Srbiji pretežno pišu izdavačke kuće, odnosno privatna lica, a njihov kvalitet procenjuje državni institut za obrazovanje koji zatim svoju ocenu udžbenika upućuje ministarstvu obrazovanja. Ministarstvo svake godine sastavlja spisak odobrenih školskih udžbenika.

Sam izbor udžbenika koji će se koristiti u nastavi prepušten je školama. Ministarstvo ne licencira niti proverava da li prosvetni radnici u nastavi koriste i dodatne nastavne materijale ili onlajn izvore.

U nastavi je obavezna samo upotreba udžbenika, i na primer vizuelnih izvora poput slika, forografija. Ohrabruje se, između ostalog i korišćenje drugih materijala poput tonskih izvora, muzike, audiovizuelnih izvora ili posete bioskopima i muzejima.

U kategoriji dozvoljenih sredstava u nastavi su aplikacije za pametne telefone, štampani i digitalni mediji, istoirijski tekstovi u časopisima, kao i internetski pretraživači na temu istorije, pa i video igrice.

Kao glavne prepreke za kvalitetnu nastavu istorije navode se vreme koje je po nastavnom programu izdvojeno za taj predmet, kurikulum koji je previše pretrpan i to što razredi u Srbiji u proseku imaju velik broj učenika.

Prvi opšti izveštaj delo je OHTE, tela Saveta Evrope, i obuhvatio je 17 zemalja. Izveštaj je sastavljen na osnovu podataka državnih organa i prosvetnih radnika i u njemu su predstavljene sličnosti i razlike u zemljama članicama opservatorije.

Tako je u svim  članicama sem jedne istorija kao predmet obavezna u osnovnim školama, dok je u srednjem obrazovanju situacija malo drugačija, pošto može da bude i izborni predmet. Takođe, u svih 17 država uključenih u izveštaj u izradi kurikuluma su, pored državnih institucija, učestvovale i organizacije civilnog društva.

OHTE je ustanovila i da u članicama postoje znatne razlike o pogledu potrebne školske spreme nastavnika istorije u različitim stepenima obrazovanja. Samo u dve članice se za sve stepene škole zahteva da nastavnici istorije imaju fakultetsku diplomu iz tog predmeta, preneo je DES.

 

OHTE General Report 2023 – Key Findings (French sub-titles) from Council of Europe OP Services on Vimeo.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…