Savet Evrope: Mađarska da okonča segregaciju romske dece

Savet Evrope

Strazbur, 19. septembar 2016. – Savet Evrope pozvao je Mađarsku da okonča sistemsku segregaciju romske dece u školama.

Praksa odvojenih razreda za Rome u kojima djaci treba da "nadoknade" gradivo pre nastavka redovnog školovanja neefikasna je i diskriminatorska, navodi se u izveštaju SE o pravima nacionalnih manjina u Mađarskoj, prenosi Beta.

U izveštaju se ukazuje da odluka Vrhovnog suda Mađarske (Kuria) iz 2015. godine podstiče segregaciju romskih učenika u školama koje vode verske grupe.

SE izražava zabrinutost zbog ovakvog razvoja situacije u Mađarskoj "koja je dijametralno suprotna principima integracije i jednakog tretmana".

Najveća panevropska organizacija za zaštitu ljudskih prava takođe je upozorila na porast segregacije romskih učenika u poslednjih nekoliko godina i sve lošijeg položaja Roma.

"Zbog kombinacije ekstremnog siromaštva, nezaposlenosti i neadekvatnih uslova stanovanja, životni vek Roma je za 10 godina kraći od mađarskog proseka", navodi su u izveštaju o pravima nacionalnih manjina.

U izveštaju se takoe navodi da "beskompromisan" stav vlade Viktora Orbana izaziva ksenofobiju i netoleranciju prema izbeglicama, azilantima i migrantima.

U prilog tome govori činjenica da čak 46 odsto odraslih u Mađarskoj smatra da migrantima ne treba dozvoliti ulaz u zemlju.

SE je pohvalio značajan porast iznosa stipendija, uključujući i za romsku decu i konstatovao je "vidljiv pad" antisemitskih incidenata u Mađarskoj.

Procenjuje se da Romi čine osam odsto od skoro 10 miliona stanovnika Mađarske.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…