Savet Evrope: Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati

Parlamentarna skupština Saveta Evrope

Strazbur, 30. avgust 2022. –  Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi panevropska manifestacija Evroprajd mogla da bude odložena ili otkazana zabrinjavajući je korak unazad i za ravnopravnost i za demokratiju.

To je izjavio generalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o pravima LGBTI osoba Kristof Lakroa.

Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo, ali reči nisu dovoljne. Jednakost se može postići jedino aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju„, naveo je Lakroa.

Naveo je da LGBTI osobe „i dalje često osećaju da moraju nešto da kriju“ i dodao da su „događaji ponosa vitalni izvor snage i solidarnosti“ i da „daju ključnu vidljivost borbi za LGBTI ravnopravnost„.

Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno ukazao, i kao što je PSSE ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, a zabrana jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju se poštovati„, naveo je Lakroa.

On je ocenio da je Srbija „napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda„.

Gostovanje Evroprajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji. Evropa gleda. Nemojte krenuti pogrešnim putem„, naveo je Lakroa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…