Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji novinarima u Srbiji

Savet Evrope
Foto: coe.int

Strazbur – Savet Evrope izdao je upozorenja zbog pretnji srpskim novinarima Dinku Gruhonjiću, Ani Lalić Hegediš, Vanji Đurić i Željku Veljkoviću.

Bezbednost novinara, platforma Saveta Evrope, objavila je upozorenje u kategoriji „napadi na fizičku bezbednost i integritet novinara“ zbog više stotina pretnji smrću putem društvenih mreža i mejlova Gruhonjiću i Lalić Hegediš.

Kada je reč o Dinku Gruhonjiću, dopisniku agencije Beta i predavaču na Univerzitetu u Novom Sadu, pretnje dobija otkako je 14. marta objavljen video koji je montiran tako da se stekne utisak da je na tribini na Rebedu festivalu u Dubrovniku izrazio zadovoljstvo što deli ime sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem.

Novinar strahuje za svoj život i za članove svoje porodice„, navodi platforma u saopštenju.

Lalić Hegediš, novinarka i izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Srbije (NDNV) počela je da dobija uvrede i pretnje seksualne prirode, nakon što je učestvovala na panelu o nacionalizmu kada je rekla da za srpsku vlast građani Vojvodine „nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i insistiraju na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti„.

Jedan Novosađanin je 15. marta podneo krivičnu prijavu protiv Lalić Hegediš i Gruhonjića zbog navodnog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Platforma Bezbednost novinara podseća i da je Aleksandar Vulin, nekadašnji šef BIA izjavio da je „Gruhonjić ološ koji živi od mržnje prema Srbiji„, te da je Milenko Jovanov, visoki funkcioner Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije rekao da se „Gruhonjić hvalio da ga zovu Dinko kao Dinko Šakić„.

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit sa natpisom „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman„, sa potpisom „Srpska Vojvodina„.

NDNV je pretnje prijavio Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

U kategoriji „uznemiravanje i zastrašivanje novinara“ objavljeno je upozorenje zbog pretnji u onlajn prostoru novinarki N1 Vanji Đurić i novinaru Nove S Željku Veljkoviću.

Pretnje su počele nakon što su komentarisali na društvenim mrežama devojčicu koja je pevala uoči košarkaške utakmice.Uz komentare političara iz vladajuće koalicije i desničarskih partija, dobijali su i anonimne uvrede, pretnje i zahteve da budu proterani iz Srbije.

U saopštenju platforme navodi se da su novinare komentarisali predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, Vladimir Đukanović, političar, pravnik i voditelj tok-šoua, te osnivač Mi-Glas iz naroda Branimir Nestorović i tabloidi poput Vijesti365, Informera, Alo, Srbin.Info.

Pretnje su prijavljene Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…