Savet EU imenovao tužioce Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO)

boginja pravde

Brisel, 28. jul 2020. – Savet EU imenovao je tužioce Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO).

Tužioci će se sa šeficom službe Laurom Kodrutom Kovesi baviti istragama, gonjenjem i privođenjem pravdi onih koji čine krivična dela protiv EU budžeta.

Postavljeno je njih 22 od kojih 14 na mandat od šest godina koji ne može da se obnovi a ostali na tri godine.

Evropski tužioci sa trogodišnjim mandatom koji se ne može obnoviti određeni su žrebom.

Svaka članica EU koja je ušla u EPPO nominovala je kandidate za tu službu – ljude koji rade u tužilaštvima ili pravosuđu čija nezavisnost se ne može dovesti u pitanje, koji imaju potrebne kvalifikacije, kao i iskustvo u nacionalnim pravnim sistemima u vođenju finansijskih istraga i međunarodnoj saradnji u krivičnim pitanjima.

Nakon razmatranja kandidatura, Savet je izabrao po jednog evropskog tužioca iz svake zemlje koja učestvuje u EPPO, saopštio je Savet.

Zadatak EPPO biće borba protiv kriminala uperenog na finansijske interese EU, poput prevara, korupcije, izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost iznad deset miliona evra.

Savet i Evropski parlament su 2019. imenovali Lauru Kovesi za prvu glavnu tužiteljku EU.

Kovesi je bila prva žena glavni tužilac u Rumuniji i najmlađi glavni tužilac. Dok je vodila rumunsku antikorupcijsku agenciju, zbog korupcije je istražen i optužen veliki broj visoko rangiranih zvaničnika.

U EPPO učestvuju 22 članice EU – Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Slovačka i Španija.

Očekuje se da to nezavisno telo EU počne da radi krajem 2020. a sedište će mu biti u Luksemburgu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…