Savet: Državni podsticaji investitorima nedovoljno transparentni

 Savet za borbu protiv korupcije

 Beograd, 23. april 2021. – Vlada Srbije je tokom 2019. i 2020. godine investitorima dala 267 miliona evra subvencija, ali je taj postupak nedovoljno transparentan i ne postoji analiza svrsishodnosti davanja ovih podsticaja, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije.

Državan pomoć koja se daje u vidu podsticaja subvencija i olakšica mora biti planirana Zakonom o budžetu iz realnih izvora i odobrena po prioritetima i oblastima koje su za Srbiju od nacionalnog interesa„, navodi se u izveštaju.

U Izveštaju o podsticajima, subvencijama i olakšicama u podseća se da je budžetom za 2020. godinu država planirala za subvencije 95,8 milijardi dinara, da bi se taj iznos kroz dva rebalansa povećao na 278,2 milijarde.

U izveštaju se ocenjuje da ovako veliko povećanje izdataka za subvencije nije bilo planirano budžetom, pa je jedino moglo da se obezbedi iz kreditnih sredstava, a da javnosti nisu dostupni uslovi zaduživanja.

Savet je od institucija čije je podatke obrađivao zatražio podatke o tome kako su dati podsticaji uticali na BDP, odnosno koliko su bile svrsishodne, ali nije dobio ni od jedne od njih odgovor. Poreska uprava, Razvonja agencija Srbije i Fond za razvoj odgovorili su da to nije u njihovoj nadležnosti„, piše u Izveštaju.

U izveštaju se navodi da je tokom 2019. i 2020. godine 59 investitora na ulaganja u visini od 1,9 milijardi evra dobilo državne podsticaje od 267 miliona evra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…