Savet dostavio Vladi Srbije Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja

 Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 28. oktobar 2019. – Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Republike Srbije Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja.

Izveštaj je dostavljen i Generalnom sekretarijatu Vlade Republike Srbije.

Javnost Srbije ostala je uskraćena za potpune informacije i dostupnost ugovora i dokumentacije koja se odnosi na privredne subjekte: FIJAT Kragujevac, “Železara Smederevo“, „Air Serbia“, „Beograd na vodi“,  kao i za dokumentaciju koja se odnosi na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, Koncesiju za Aerodrom „ Nikola Tesla“, prodaja Galenike, PKB-a, Ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor između Vlade Srbije i Siđadžuang i dr”, navodi Savet u svom izveštaju.

Neke od navedenih subjekata je Savet analizirao, imajući u vidu da je za njihovu analizu bio dostupan minimum dokumentacije, a za ostale ni toliko.

 Savet ocenjuje da “primeri ugovora koji nisu dostupni javnosti bude sumnju da se prikrivaju podaci koji nisu od opšteg nacionalnog interesa, već da to može biti u interesu određenih grupa ili pojedinaca”.

Ugovori koji se zaključuju bez javnog oglašavanja, a da nakon toga nisu dostupni javnosti na uvid, iako za to ne postoje nikakva zakonska ograničenja, podložni su visokom  stepenu korupcije, ne samo u postupku ugovaranja, već i tokom njihove realizacije”, ukazuje Savet u izveštaju koji je 11. oktobra 2019. godine dostavljen Vladi Srbije..

Pravdajući nedostavljanje podataka poslovnom tajnom, ili pretežnijim interesom zaštite ekonomskih interesa države u odnosu na pristup informacijama, organi vlasti u svim navedenim slučajevima izbegavaju transparentnost raspolaganja javnom imovinom velike vrednosti.

Prikrivanje takvih podataka onemogućava kontrolu trošenja javnih sredstava, pa samim tim i ozbiljno ugrožavanje ekonomske snage države, a ne njene zaštite.

Neobjavljivanje podataka slabi poverenje u institucije i dovodi u pitanje vladavinu prava.

Izveštaj o netransparentnosti ugovaranja dostupan je na sajtu Saveta za borbu protiv korupcije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…