Satelit za otkrivanje ekoloških promena i migracija

U orbitu je 16. februara lansiran evropski satelit koji će služiti za otkrivanje promena u životnoj sredini, poput ledenog pokrivača i nivoa mora. Ovaj do sada najusavršeniji satelit u okviru evropskog programa za istraživanje životne sredine Kopernikus (Copernicus) moći će da uoči nadolazeće suše, ali i mesta na kojima se okuplja veliki broj izbeglica u nameri da preko Mediterana pređu u Evropu.

Satelit će biti u stanju da predvidi nadolazeće suše tako što registruje sićušne promene boja na površini zemlje koje sugerišu stanje useva.

To će, prema rečima Jozefa Ašbahera koji je zadužen za program osmatranja planete u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), biti upozorenje političarima da će žetva u nekim zemljama podbaciti, što može da izazove i masovne migracije.

Jedna od najvećih prednosti satelita je što će moći da skenira celu planetu u samo jednom danu i pošalje povratne informacije u roku od nekoliko sati, što će naučnicima i političarima pružiti detaljne formacije u skoro realnom vremenu.

Merenje temperatura mora unaprediće i kratkoročne vremenske prognoze, a satelit će pomoći i u detekciji posledica klimatskih promena, za koje se veruje da će u narednim decenijama biti uzrok masovnih migracija.

Satelit Sentinel-3A (Stražar) podigla je u orbitu ruska raketa "rokot" iz Plesetska u Rusiji, oko devet uveče po lokalnom vremenu (oko 19 po srednjoevropskom vremenu). Sentinel-3A je postavljen na planranu orbitu 815 kilometara nad zemljom.

Podaci svih Sentinel satelita koriste se širom sveta, i dostupni su bez naknade svima. Kako prenosi Dojče vele, mogući korisnici su kreatori politika i akademska javnost, koji će moći da gotovo u realnom vremenu analiziraju i male promene životne sredine. Sentinel 3-A će prema rečima naučnika moći da pruži celovitu sliku Zemlje na svaka dva dana.
 
To je treći Sentinel satelit  lansiran za manje od dve godine, a u Evropskoj svermirskoj agenciji ESA smatraju da je lansiranje poseban trenutak i ukazuju da je reč o najsofisticiranijem sistemu osmatranja Zemlje do sada.

"Ovim je označeno novo doba za Kopernikus usluge, budući da Sentinel-3 pruža čtavu paleti novih podataka sa pokrivenošću okeana kakva ranije nije postignuta", rekao je direktor programa istraživanja u ESA Folker Libig (Volker Liebig). 

Prva dva satelita, sa oznakama 1A i 2A, lansitana su 2014. i 2015, i namenjena su pre svega da nadziru kopneni deo planete i pružaju mogućnost boljeg odgovora a prirodne katastrofe. 

Kako je navela ESA u saopštenju, lansiranje još jednog satelita, istog poput Sentinela-3, i nazvanog Sentinel 3-B planirano je za narednu godinu. 

Dva satelita koji su već u orbiti u okviru programa Kopernikus opremljeni su radarima i kamerama visoke rezolucije, a sentinel-3A je, izmedju ostalog, opremljen i instrumentima za merenje temperature mora i kopna, izjavio je Jozef Ašbaher iz ESA.
 
Kako podseća Dojče vele, Kopernikus program koji finansira EU naučnici opisuju kao najambiciozniji sistem posmatranja Zemlje do sada. Planirano je više od desetak satelita. 

Sentinel 3-A je težak 1.200 kilograma. Trebalo bi da bude u potpunosti aktivan u roku od tri dana, dok će usluge početi da pruža sredinom jula nakon opsežnog testiranja. Rok trajanja mu je sedam godina.
 
Izvor: Beta/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…